Fietspad Wurmendries zorgt voor frustratie

Het fietspad aan de Wurmendries in Zottegem zorgt voor heel wat frustratie bij weggebruikers.

Zoals je kan zien op de foto is de weg naast het fietspad in erbarmelijke toestand, met alle ongemakken van dien. “Wanneer fietsers elkaar kruisen bijvoorbeeld”, klinkt het.

Het was deze week buurtbewoonster Tania Braems die de kat aan de bel bond. “Het gaat om een kort stuk fietspad, maar ik werd er door twee auto’s gekruist”, zegt ze. ” De staat van dit fietspad is erbarmelijk waardoor plaatsmaken niet evident of wenselijk is. Het ergert mij mateloos dat er zo weinig rekening wordt gehouden met fietsers. Auto’s nemen vaak volledige rijweg in en deuren worden achteloos opengegooid. Ik heb de foto gedeeld met bewustmaking als doel en tegelijk een warme oproep om onze omgeving fietsvriendelijker te maken. In dit geval is het hoogtijd voor een tractorsluis.”

Voormalig schepen van Mobiliteit Matthias Diependaele (N-VA) reageert verbaast op het ongenoegen van Braems. “Euh…. pardon! Meen je dat nu?!”, reageert hij op Facebook. “Er ligt een strook beton van een meter breed in het midden. Ik kom er zelf vaak voorbij met de fiets en heb daar geen enkel probleem….”

Tegelijk erkent Diependaele de problematiek. “Een verkeersraad of twee geleden heb ik zelf (toen nog als schepen) tractorsluizen (en andere verkeersremmende maatregelen) op de agenda gezet. Mijn opvolger Evert De Smet zal daar zeker werk van maken. Maar op de Wurmendries ligt het nu vooral aan de omleidingen die er van kracht zijn. Hopelijk zijn die snel achter de rug.”

Schepen van Mobiliteit Evert De Smet (N-VA) bevestigt: “Ook als “gewoon gemeenteraadslid’ pleitte ik al meermaals voor tractorsluizen. Als schepen van openbare werken en mobiliteit wil ik daar dus zeker werk van maken.”

Fietserbond Zottegem laat weten bedenkingen te hebben bij de manier hoe het fietspad is aangelegd.

“De foto toont waarom dit geen duurzaam project is. Blij dat er een fietsverbinding is, maar het kon allemaal veel beter:

  • Gravel op beton is schuifgevaar
  • De gravel verdwijnt na een tijd, waarna je gevaarlijke diepe randen en putten krijgt naast de betonstrook
  • Met 2 langs elkaar fietsen is onmogelijk, want de betonstrook is te smal en de halfverharding in te slechte staat
  • Kruisen van een tegenligger is gevaarlijk, want betonstrook te smal, even op de halfverharding rijden kan je nu enkel als je mtb-skills hebt, de overgang beton naar halfverharding is riskant.”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X