Herzele wil ‘tol’ in Zottegems zwembad laten uitklaren

Herzele heeft geen eigen zwembad, Zottegem wel. Wie niet van Zottegem is, betaalt meer hiervoor.

Het verschil is hoog. Een abonnement voor een Herzelenaar kost 40 procent meer dan voor een Zottegemnaar. De gemeenteraad van Herzele plaatst daar vraagtekens bij.

Het was burgemeester Johan Van Tittelboom (Open Vld) die de kat de bel aanbond op de gemeenteraad van Herzele.

Nadat raadslid Filip De Bodt (LEEF! & GROEN) bepleit had dat de gemeentekas van Herzele sociaal zou tussenkomen voor enkele inwoners die om gezondheidsredenen in Zottegem regelmatig zwemmen, werd de zaak principieel benaderd door de burgemeester.

Nog van deze tijd?

“We willen dit soort verschillen in tarieven wel eens laten uitklaren. Misschien moeten we ons hiervoor wenden tot de gouverneur die dit kan onderzoeken”, zegt burgemeester Van Tittelboom. Het is volgens hem een vreemde zaak dat gemeenten, in dit geval zelfs buurgemeenten, elkaar hogere tarieven aanrekenen. “Moet Herzele dan ook de tickets voor CC de Steenoven duurder maken voor mensen die niet in Herzele wonen? Of mensen van Zottegem die in onze bibliotheek komen w él laten betalen als ze een boek ontlenen? Dit wil toch niemand. We hebben mensen van veertig verschillende gemeenten die naar onze schouwburg komen, ook veel van Zottegem. We vragen ons af of dit verschil in tarieven eigenlijk nog van deze tijd is. Binnen Europa een verbod van discriminatie, maar tussen twee buurgemeenten wel grote verschillen?”

 

Verschil van honderd euro

Het verschil is niet min: een Zottegemnaar betaalt 250 euro voor een jaarabonnement in het zwembad, een niet-Zottegemnaar 350 euro. Dat is dus 40% meer.

“Het besluit van het Autonoom Gemeentebedrijf van Zottegem dat deze zwembadtarieven vastlegt, is niet gemotiveerd en er is ook geen wettelijke basis voor dit verschil. Een andere buurgemeente van Zottegem, met name Oosterzele, vangt dit blijkbaar op door forfaitair 10.000 euro te betalen aan Zottegem. Wij zouden dit ook kunnen doen, maar ik vind dit toch een vreemde manier van werken. Elke gemeente krijgt elk jaar een grote som uit het gemeentefonds. Dat is geld dat door iedereen in Vlaanderen betaald wordt. Steden worden hier zeker niet slecht door bedeeld. Integendeel. Is het dan niet eenvoudiger dit soort tariefverschillen gewoon weg te laten vallen. Dat de inwoners van Zottegem al personenbelasting betaald hebben, kan toch geen verschil van 40% rechtvaardigen?”

De gemeenteraad ging unaniem in op het voorstel van de burgemeester om dit voor te leggen aan de gouverneur. “Het is minstens een onderzoek waard”, zegt de burgemeester.