Afbeelding van S. Hermann & F. Richter via Pixabay

Wereldlichtjesdag op zondag 8 december: ook in Zottegem

Ieder jaar is het op de tweede zondag van december Wereldlichtjesdag. Symbolisch als teken van verbondenheid worden er dan wereldwijd om 19 uur lokale tijd vele kaarsjes aangestoken zodat er als het ware een virtuele 24 uren durende golf van licht over de hele wereld beweegt van tijdzone naar tijdzone. Dit gebeurt om wereldwijd alle overleden kinderen te herdenken ongeacht de leeftijd van het kind, de oorzaak van het overlijden of hoelang dit al geleden is.

Dit betekenisvolle initiatief begon ruim 40 jaar geleden in de VS en werd in 1998 door toenmalig president Clinton erkend als offici ële herdenkingsdag voor overleden kinderen. Ondertussen is de jaarlijkse organisatie van Worldwide Candle Lighting al wereldwijd verspreid en is vooral de laatste jaren het aantal locaties waar dit gebeurt, aanzienlijk toegenomen.

Sinds twee jaar vindt hiervoor ook in Zottegem een bijeenkomst plaats, in een organisatie van de plaatselijke afdeling van de praat- en zelfhulpgroep ‘Ouders van een overleden kind’, kortweg OVOK-Zottegem (regio Zuid-Oost-Vlaanderen) die overigens al op twaalf jaar werking kan terugblikken. Ondanks de gure weersomstandigheden op 10 december 2017, een heuse sneeuwdag met bovenop een stormwind die ook de kerstmarkt(tentjes) teisterde, kwamen er toen voor de eerste editie toch een honderdtal deelnemers naar het Egmontpark afgezakt. Vorig jaar werd dit serene gebeuren door meer dan tweehonderd mensen bijgewoond.

Ditmaal gaat de afspraak voor Wereldlichtjesdag in Zottegem door op zondag 8 december, ongeacht de weersomstandigheden, in de Ridderzaal van het Kasteel van Egmont van 18u30 tot 20 uur. De bijeenkomst zal beginnen met een toespraak door burgemeester Jenne De Potter. Daarna zal het aansteken van de kaarsjes (om 19 uur) omkaderd worden met warme teksten en po ëzie, gebracht door jong en oud, afgewisseld met gezangen door het Kinder- en Jeugdkoor Bevegem. Door de organisatie zullen gratis kaarsjes ter beschikking gesteld worden, die dan achteraf als aandenken ook mogen meegenomen worden naar huis. Na afloop zal er nog gelegenheid zijn om bij een drankje (warme soep, chocomelk of een frisdrank, biertje) nog even na te praten en/of tot ontmoeting met lotgenoten. Voor meer inlichtingen over andere OVOK-activiteiten (praatavonden, herdenkingsnamiddag, …) kunnen geïnteresseerden terecht bij Martine Van Damme, verantwoordelijke OVOK-Zottegem, tel. 0496 486  810.