1 Ha nieuw bos in Horebeke -Maarkedal

Zeg het met bomen

60% van de Vlaamse bossen wordt door particulieren beheerd. Met de hulp van De Bosgroepen doen ze dit op een duurzame manier. Zo genieten we allemaal mee van een groene en gezonde omgeving. Meer dan 2000 boseigenaars zijn aangesloten bij Bosgroepen Oost-Vlaanderen. Hoe kunnen we hen beter bedanken dan door – toeval bestaat niet – 2000 nieuwe bomen te planten?

De rol van boseigenaars

De Vlaamse Regering wil tijdens deze regeerperiode 4.000 hectare extra bos aanplanten, een ambitieus project waarbij de hulp van particulieren meer dan welkom is. Dag van de Boseigenaar is h ét moment om aandacht en waardering te vragen voor de vele particuliere eigenaars die zorgen voor bosuitbreiding en het duurzaam beheer van hun bos.

Zoals de familie Louwers. In het pittoreske Horebeke in de Vlaamse Ardennen kochten Ruut en Meyke een stuk grond om te bebossen. De Bosgroep hielp hen met het papierwerk en beplantingsplan, het koppel zorgde voor het plantsoen en de plantgaten.

Plantactie

En vandaag zorgden tientallen vrijwilligers er voor dat de bomen wortel kunnen schieten. Onze leden en buurtbewoners lieten zich niet afschrikken door het gure weer en plantten vol enthousiasme beuken, zomereiken en hazelaars. Mooi om te zien hoe jong en minder jong (de jongste helper 3 jaar, de oudste 81) genoten van het wroeten in de aarde en tussen het harde werk door een praatje maakten. Na het planten kon men met een gids van Bosgroepen Oost-Vlaanderen een korte wandeling maken langs enkele gerealiseerde natuurbeheerwerken in de buurt.

Voor het planten van de 2000ste boom staken Cynthia Browaeys (burgemeester Horebeke), Joris Nachtergaele (burgemeester Maarkedal) en Riet Gillis (gedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderen) de handen uit de mouwen. Ongelooflijk maar waar: toen brak de zon door de wolken. Als dat geen fijne beloning is!