Toch geen ijzeren gordijn doorheen Zwalm ?

 

Vanaf vandaag 16 december gaat, volgens een simpele aankondiging op een verkeersbord , de spooroverweg langs Neerkouter dicht. Ongeveer halverwege tussen de overwegen van Munkzwalm (Zuidlaan) en St.-Denijs-Boekel (Heufkensstraat) aan de Spoorweglaan (E3 in de volksmond) heeft Infrabel plannen de overweg definitief te sluiten. “Zonder enige mobiliteitsalternatieven en een globaal plan kunnen wij niet akkoord gaan met de sluiting van de overweg aan de Neerkouter”, zegt Toon Petermans van de Fietsersbond Zwalm die ijvert voor een verkeersveilig en fietsvriendelijk Zwalm. Ook binnen de werkgroep Trage Wegen Zwalm en De Vrienden van de Zwalmse Dorpen vzw roept de aangekondigde sluiting veel vragen op. Hoe het kan dat een overweg zomaar ineens definitief gesloten wordt?

De verrassing sloeg snel om in een bezorgdheid, en niet alleen bij ons. Ondertussen tekenden al ruim 170 bezorgde Zwalmenaren de petitie “Neen sluiting spoorweg thv Neerkouter te Munkzwalm” https://www.petities.com/geen_sluiting_spoorweg_thv_neerkouter_te_munkzwalm?u=3956201&fbclid=IwAR09uGZlE6XPc2tojNVc7ioe8lfXH9RCsGizbnYljv7WmNXS4jskNPe17lY opgezet door een Evy Hutsebaut.

Het gevolg van een sluiting is dat bewoners van deze aanpalende straten kilometers gaan moeten omrijden en dat de belasting op de dichtstbijzijnde overwegen groter zal worden door meer auto’s en landbouwvoertuigen. Daardoor zal de veiligheid van ruiters, wandelaars en fietsers in het gedrang komen. Voor die laatsten zal de afstand misschien zelfs zo groot worden dat de fiets zal geruild worden voor een auto. “Daarom zijn we voor sommige overwegen voorstander dat er enkel alternatieven komen voor de zwakke weggebruiker, die ook minder kostelijk zijn.” stelt Petermans nog. “Ook voor wandelaars vormt het sluiten van een overweg een extra barrière. Het dichte netwerk van landelijk wegen is net de sleutel van een unieke en veilige wandelbeleving in ons Zwalms wandelparadijs ”, stelt Bart Boydens van Trage Wegen Zwalm. “Net die overwegen zorgen ervoor dat wandelaars en fietsers niet allemaal over hoofdbanen dienen te gaan, maar in de landelijke rust kunnen blijven” vult hij aan.

En de Neerkouter blijkt niet de enige overweg die gesloten zal worden. Blijkbaar zijn er ook plannen voor de overwegen aan Rekegem, Paddenstraat en Bruggenhoek. Het dagelijkse leven van de meeste Zwalmenaren dreigt sterk te veranderen. “De spoorweg zal meer dan ooit door Zwalm snijden, het lijkt wel alsof in Zwalm een ijzeren gordijn wordt opgetrokken”, zegt Anna Verhoeve van de Vrienden van de Zwalmse Dorpen die ijveren voor kwalitatieve ontwikkeling van onze Zwalmse dorpen. “Hoe kan het dat een overweg zonder bekendmaking, bevraging of mogelijkheid van bevolking om te reageren afgesloten wordt ?” vraagt Verhoeve zich verder af.
De organisaties Fietsersbond Zwalm, Trage Wegen Zwalm en Vrienden van De Zwalmse Dorpen willen dan ook aan de noodrem trekken van deze plannen. “We vragen in eerste instantie een uitstel van afsluiten van de overweg Neerkouter zodat er tijd wordt gemaakt voor inspraak en een open dialoog en een gezamenlijk plan van aanpak voor alle overwegen in Zwalm, waarbij het totale mobiliteitsvraagstuk in kaart wordt gebracht en waarbij rekening gehouden wordt met alle weggebruikers, leefbaarheid en veiligheid.” Momenteel zijn we ook aan het bekijken welke juridische stappen we kunnen zetten.
We roepen het college dan ook op voldoende aandacht te geven aan dit dossier, en samen met Infrabel en de Zwalmse burgers op zoek te gaan naar de beste oplossingen.