Zelfmoordlijn mag €5000 houden! Hoera!

Een dikke opsteker voor onze suïcidale vrienden! De zelfmoordlijn moet dan toch geen €5000 besparen! Er kan weer met een gerust hart gebeld worden naar 1813. Geen overbodige luxe tijdens de kortste dagen van het jaar, waar vrijheid en blijheid troef zijn, maar niet voor iedereen.

Cynisch zegt u? Valt wel mee. De realiteit overtreft tegenwoordig namelijk elke vorm van cynisme, hoe bijtend ook. De zelfmoordlijn hoeft geen €5000 te besparen. Zelfmoordpreventie daarentegen moet een dikke €50.000 zien te vinden om haar werking draaiende te houden en geen haan die ernaar kraait. Zelfmoord en euthanasie zijn dan ook nog steeds taboe en zonde in onze door god verheven maatschappij. Geen plaats voor zondaars, noch op onze kerkhoven, noch in onze begroting.

Het expertisecentrum alcohol en andere drugs dient een kleine €200.000 te besparen. Best grappig als je weet dat er tegenwoordig meer jongeren hun maag dienen te laten leegpompen na een fuif dan dat er liggen te vozen op de achterbank van een wagen. Geen plaats meer voor geboortes, maar ruimte voor opvang voor verslaafden. Geen preventie maar detentie dus. Het is makkelijker het gevolg te verbergen dan de oorzaak aan te pakken.

En ik begrijp dat er moet bespaard worden. 6 percent voor iedereen. Maar terwijl we er voor een paar honderdduizend kunnen voor zorgen dat Marc zich geen kogel door het hoofd jaagt, investeren we 32 miljoen in infanterievoertuigen die niet werken. En terwijl Kenny de zoveelste fles rode Wodka laat wegpompen, drinken uitgerangeerde parlementairen een stevige Chardonnay op de 20 miljoen uittredingsvergoeding.

Cynisch zegt u? Ach, dat valt wel mee. Maar weet wel dat, terwijl u straks het koolhydraatarme gevogelte aansnijdt, iemand zal toasten met een overdosis valium en een spoedverpleegster een zoveelste puber zal laten leeglopen. En het zal uw schuld zijn. Een volk krijgt namelijk de leiders die het verdient.

Ik wens tijdens deze eindejaarsfeesten iedereen een stevige portie cynisme toe. Eens die verdwijnt rest enkel nog de onverschilligheid en de schaamte. En er zijn leukere pakjes te bedenken.


Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X