Zottegem verbiedt vuurwerk in de nacht van oud naar nieuw

Sinds mei van dit jaar is een nieuwe Vlaamse wetgeving op vuurwerk van toepassing. Die nieuwe regelgeving bepaalt dat het principieel verboden is vuurwerk af te steken, voetzoekers te laten ontploffen, carbuurkanonnen af te vuren of wensballonnen op te laten.

Voor heel bijzondere gebeurtenissen die dan geval per geval bekeken worden, kan een stadsbestuur wel vooraf de toestemming verlenen om op een beperkt aantal plaatsen en gedurende een beperkte periode toch vuurwerk af te steken, bijvoorbeeld voor kermisvuurwerken die in handen van professionals zijn.

Op 16 december ll. heeft de Zottegemse gemeenteraad quasi unaniem beslist zich aan te sluiten bij deze Vlaamse regelgeving en zich ermee akkoord verklaard om geen toestemming te geven voor het afsteken van vuurwerk in de nacht van oud naar nieuw. Om deze beslissing te argumenteren, wordt gewezen op de gevaren van vuurwerk. Zowel bij het afsteken of oprapen kan men gewond worden. Bovendien is er altijd een risico op brand. Overigens ook vanuit de brandweerzone wordt geadviseerd om geen vuurwerk af te steken teneinde de brandrisico’s te beperken of ongelukken te vermijden. Daarnaast zijn er ook dieren die heel gevoelig zijn voor harde geluiden. Wanneer ze opgeschrikt worden en in paniek raken, kunnen hierdoor gevaarlijke situaties ontstaan.

Om al deze redenen heeft het stadsbestuur dan ook beslist het gebruik van vuurwerk, voetzoekers of wensballonnen te verbieden en geen individuele toestemming te geven. Om het met een knipoog te zeggen: volgens het stadsbestuur is er in Zottegem geen vuurwerk nodig om het nieuwe jaar in te knallen en zijn er andere mogelijkheden genoeg om dat op een feestelijke manier te doen!