Populaire populier ‘Vollander’ wordt wensboom

De Vollanderboom is onder druk van storm Ciara op zondag 9 februari 2020 tegen de vlakte gegaan. Honderden mensen zijn de afgelopen dagen gaan kijken naar het uitgewaaide monument, regionale en nationale pers zakten af naar het gehucht Knutsegem en buurtbewoners organiseerden een originele wake.

“Dat de boom zoveel emoties zou uitlokken, kon niemand voorspellen” vertelt schepen van leefmilieu Leen Goossens. “De boom was bij heel wat Zottegemnaren bekend en op sociale media zag je regelmatig foto’s en selfies met de eenzame boom. Ook historisch gezien is de boom altijd belangrijk geweest. Hij stond op
een vierschaar, een plaats waar vroeger Recht werd gesproken en een plaats waar er altijd veel ontmoetingen zijn geweest. Vanaf de boom kon je vroeger 6 verschillende richtingen uit. Een druk kruispunt dus.” Gaat schepen Goossens verder.

Net daarom heeft het schepencollege beslist om een stuk van de stam te bewaren en op een zichtbare plaats te zetten. De boom wordt eind deze week verzaagd en weggehaald. In samenwerking met Thijs Vanderlinden, een lokale kunstenaar, wordt een stuk stam van 3 meter omgetoverd tot een wensboom. “Er werden al speciale munten ontworpen met een print van de boom erop. Bij elke belangrijke gebeurtenis kan je dan zo’n munt in de stam slaan.” Laat kunstenaar Vanderlinden weten. “We bekijken met de stad of we aan nieuwe inwoners, aangiftes van geboortes, een huwelijk, … een wensmunt cadeau kunnen doen.” Besluit Goossens.