Welzijnsschakel Steksken zorgt voor gratis koffie.

Geef als je wilt. Neem waneer je wilt.


Geraardsbergen. Een ‘uitgestelde koffie’. Het is een simpel idee: op caf é betaal je een extra koffie die niet jij maar iemand met laag inkomen na jou opdrinkt. Volgens Ann Van Nieuwenhove van Welzijnsschakel Steksken is het een idee dat opgang maakt: ‘Het is een gulle gewoonte dat zich sinds vorige jaar over heel Europa verspreidt. Ook in Geraardsbergen willen we niet achterblijven. Daarom neemt welzijnsschakel Steksken het initiatief om de handelaars aan te spreken om dit mooi gebaar ook bij ons op te starten. We hebben een affiche en een systeem ontworpen om ons voorstel in de praktijk om te zetten.’

Het mechanisme is duidelijk: mensen bestellen in een caf é of koffiebar meer koppen koffie dan ze zelf opdrinken. De extra koffie is bedoeld voor mensen die zich dat niet kunnen veroorloven. Wanneer ze een drankgelegenheid binnen stappen, dan zien ze aan de bonnetjes die zichtbaar worden opgehangen, of ze op een koffie worden getrakteerd. ‘Een persoon die het financieel wat moeilijker heeft kan gebruik maken van een warme consumptie. Er zijn wel beperkingen: geen alcohol en ook maximum één drankje per persoon’, aldus Ann Van Nieuwenhove.

Welzijnsschakel Steksken trok in Geraardsbergen rond en sprak al enkele handelaars aan om in dit project te stappen. Met succes! Op de Markt gaat het om caf é The Preacher en caf é ‘tBit. Op het Stationsplein is er ’t Vervolg en in de Wijngaardstraat Lathee.   Deze handelaars krijgen van ons het label: ‘Handelaars met een hart’.

Ann Van Nieuwenhove: ‘Wil je als handelaar ook meedoen met de ‘uitgestelde koffie’ of een andere warme drank, neem dan contact met ons op. Wij helpen jou bij het uitwerken van het concept. We bezorgen jou affiches om voor raam uit te hanen, flyers en de bonnetjes om mee aan de slag te gaan.’

Julien Borremans

Contact: steksken9500@gmail.com of 0487 906793