Dyllis (18) uit Zottegem stelt zich kandidaat-bestuurslid voor Open VLD

Dyllis De Pessemier uit Zottegem is amper 18 jaar maar boordevol ambitie. Zij stelt zich kandidaat-bestuurslid voor Open VLD.

In haar eigen woorden kan je hier lezen waarom:

Ik ben Dyllis De Pessemier, 18, voorzitter van Jong VLD Zottegem en kandidaat-bestuurslid voor Open VLD. Waarom?  

16 jaar was ik, toen Donald Trump de eed aflegde als president van de Verenigde Staten van Amerika, toen ik zag dat er wereldwijd terreuraanslagen gebeurden, toen ik zag dat haat en intolerantie tussen mensen toenamen. 16 jaar was ik, toen ik besloot geen levensbeschouwelijk vak meer te volgen op school omdat ik ervan overtuigd ben dat er binnen deze vakken nood is aan meer aandacht voor tolerantie, pluralisme en respect tegenover anderen, toen ik mij inschreef bij de centrale examencommissie omdat het Vlaamse onderwijssysteem me frustreerde. 16 jaar was ik, toen ik vol frustratie maar vastberaden de politiek instapte om een verschil te maken.


Sindsdien is er van alles gebeurd. De verkiezingen in 2018 en 2019 maakten de opkomst van extremen pijnlijk duidelijk. Vooral jongeren stemden extremer. Ik zag het dan ook als mijn taak, als jonge liberaal, om met deze jongeren te gaan praten en uit te pluizen wat er aan de hand was. De conclusie die ik uit deze vele gesprekken kon halen was enorm hoopgevend. Deze jongeren zijn zelden mensen die vol met haat zitten, integendeel. Het zijn mensen die politiek moeilijk te begrijpen vinden, die vinden dat politici te ver van hen afstaan en die het gevoel hebben dat wat ze ook zeggen of vragen, er helemaal niets verandert. Deze jongeren zagen simpelweg geen alternatief.


Dat is de onderliggende boodschap die de kiezer ons gaf en dat is waar wij, als liberalen, onze verantwoordelijkheid moeten opnemen. We moeten tonen dat het wel degelijk anders kan, dat er een alternatief is. Uiteraard vragen actuele problemen om innovatief beleid, maar extremen van links en rechts tasten tegelijkertijd onze liberale rechten en vrijheden aan. Deze worden door velen als een stabiel gegeven gezien, maar gebeurtenissen overal ter wereld tonen aan dat het zomaar kan omslaan (kijk bijvoorbeeld naar de opstanden in Hong Kong tegen de Chinese invloed). Dat mogen we absoluut niet laten gebeuren.
Voor mij is het duidelijk. Actuele problemen vragen om actuele oplossingen. Het beleid van links en rechts is achterhaald, het vergroot enkel de tegenstellingen en intolerantie tussen mensen. Het is de hoogste tijd voor liberaal beleid; een beleid dat mensen die kansen willen grijpen beloont, dat een einde maakt aan de polarisatie, dat ervoor zorgt dat we ons terug veilig kunnen voelen, dat we ons terug vrij kunnen voelen. Dat is het alternatief dat wij als partij naar voren moeten schuiven. Dat is waarom ik kandidaat ben voor het partijbestuur van Open VLD. Voor vernieuwing van de politiek, voor vernieuwing van de partij.
Ik hoop dat ik u heb kunnen overtuigen van mijn visie en van de noodzaak tot verandering. Aarzel niet mij te contacteren mocht u nog met vragen of twijfels zitten, ik sta u met veel plezier te woord (zowel persoonlijk, telefonisch als via mail). Hopelijk tot snel!