Leerlingen Sint-Barbaracollege isoleren eigen DNA

Op 20 februari kreeg het zesde leerjaar van de afdeling Trapstraat bezoek in de klas. Echte wetenschappers kwamen naar school om hun warm te maken voor hun vak. Mieke en Griet van het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) lieten de leerlingen kennismaken maken met verschillende handelingen uit de biotechnologie. Pipetteren, kleuren van hersenen van de muis, werken met een microscoop en het leukste van allemaal: het eigen DNA isoleren.

De wetenschappers gaven eerst een inleiding waarin ze vertelden wat ze dagelijks doen in het laboratorium en wat ze er allemaal onderzoeken. Hierbij gaven ze meer uitleg over wat virussen en bacteri ën nu juist zijn en hoe medicijnen tot stand komen. Om aan de proefjes te beginnen kreeg iedere leerling een ‘labojas’ en handschoenen om zichzelf te beschermen. De leerlingen kregen allemaal een plaatje met daarop een deeltje van de hersenen van een muis. Deze mochten ze kleuren aan de hand van het verkregen materiaal en dit bekijken onder de microscoop. De verwondering bij de leerlingen was groot toen ze ontdekten hoe de hersenen eruit zien, wetende dat dit hard lijkt op de hersenen van de mens.
Als tweede opdracht mochten de leerlingen hun eigen DNA afnemen (aan de hand van zoutwater de mond spoelen) en dit gaan isoleren. Ze kregen te zien dat het DNA een klein ‘wolkje’ werd en mochten dit dan ook meenemen naar huis. Heel wat geïnteresseerde blikken waren te zien toen het zoutwater plots een wolkje van DNA werd. Leren werken met een pipet mocht zeker niet ontbreken bij deze wetenschapsnamiddag. Kunstwerkjes werden gemaakt door gekleurd water te pipetteren in een doosje. Een onvergetelijke namiddag waarbij de interesse in wetenschappen groeide bij de leerlingen. Door deze wetenschappers naar de klas te brengen wou het Sint-Barbaracollege de blik verruimen van de 11 en 12 jarigen die binnenkort een studiekeuze gaan moeten maken.