Culturele Kring Land van Rode viert 50 ste verjaardag in stijl

Nico De Spiegelaere, de kersverse voorzitter

De Culturele Kring Land van Rode had op zaterdag 29 februari veel te vieren. De CKLvR blies 50 kaarsjes uit. Met een warme ontvangst, tentoonstelling, receptie, speeches van uittredend voorzitster Martine Verdonck, schepen van cultuur Marleen Verdonck, burgemeester Johan Van Durme, culinair feestmaal, muziek, gezellige sfeer, aanstelling van een nieuwe voorzitter en enthousiaste feestvierders, werd in Feestzaal Agathea in Landskouter de 50 ste verjaardag van de Culturele Kring Land van Rode in een feestelijk jasje gestopt. In stijl en klasse, zo kan men de viering omschrijven. Velen waren benieuwd wie de nieuwe voorzitter zou worden van de CKLvR. Het bestuur hield er lange tijd de spanning in. Nico De Spiegelaere wordt de derde voorzitter van de Culturele Kring. Hij volgt dr. Martine Verdonck op. Dr . Adolf Neyrinck   was de eerste voorzitter (1969 — 1994) en zou net als dr. Martine Verdonck (1995 — 2020) de Culturele Kring Land van Rode 25 jaar lang leiden. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)
Het bestuur heeft veel moeite gedaan om de viering van 50 jaar CKLvR heel feestelijk te maken. Het werd een leuke, hartverwarmende feestavond voor al wie begaan is met de Culturele Kring Land van Rode. Het bestuur, oud — bestuursleden, leden en sympathisanten vierden de gouden verjaardag. De tentoonstelling, een ontdekkingstocht doorheen de geschiedenis, deden ‘50 jaar CKLvR’ herleven. Cultuur, vriendschap en gezelligheid blijven de rode draad doorheen de rijke geschiedenis. Na een halve eeuw is de Culturele Kring nog altijd springlevend. De Culturele Kring Land van Rode blijft zijn deuren openzetten voor alle geïnteresseerden die zich willen verrijken met cultuur.
Maidenspeech
De maidenspeech van de kersverse voorzitter Nico De Spiegelaere: ‘Ik sta hier voor u als kersverse voorzitter… bescheiden, nieuwsgierig, trots … en ook een klein beetje zenuwachtig.
Bescheiden, omdat ik bij het samenstellen van onze tentoonstelling, samen met de andere bestuursleden mocht kijken in het rijke papieren archief dat we hebben. We kunnen ons amper voorstellen hoe activiteiten 50 jaar geleden georganiseerd werden. Er was geen internet, geen email, geen smartphone. Brieven werden geschreven of getypt en per post verzonden. Er is intussen heel wat veranderd en ik ben dan ook nieuwsgierig wat de toekomst ons brengt. Zal onze generatie het nog meemaken dat de mensheid een voet op Mars zet? Als dat zo is, dan organiseren wij daar zeker een voordracht over. Mocht bij aankomst blijken dat daar toch iets te eten valt dan organiseren wij een proeverij. Ik ben dan ook trots dat ik de voorbije 15 jaar deel mocht uitmaken van een bestuur, dat vol enthousiasme, inzet en doorzetting er steeds opnieuw 100% voluit voor gaat. We moeten geen brieven meer schrijven of typen, we staan wel voor de uitdaging boeiende activiteiten te blijven vinden in deze digitale wereld. Een wereld die steeds sneller en sneller lijkt te draaien: “Social Media” en “Streaming diensten” hebben onze kijk op de maatschappij en onze beleving van vrije tijd grondig veranderd. Maar als voorzitter, samen met deze ijzersterke ploeg kan ik alleen maar zeggen… ik heb er goesting in. Ik stel dan ook graag de ploeg voor. Het zijn allemaal vrijwilligers die het bestuur combineren met een gezin en voltijdse job. Een aantal onder hen is gepensioneerd…. en iedereen weet dat die nog minder tijd hebben. Inge Maes 4 jaar bestuurslid (ons financieel rekenwonder tot twee cijfers nauwkeurig na de komma), Guido Martens (16 jaar bestuurslid), Ann Vanden Bossche (18 jaar bestuurslid), Elke Desmet (20 jaar bestuurslid, ons creatieve brein, alle affiches, nieuwjaarkaartjes van de voorbije 20 jaar zijn haar
ontwerp), Sofie Jouret (20 jaar bestuurslid), Daniel Keymeulen (22 jaar bestuurslid)… dan heb ik er nog één: Martine Verdonck (37 jaar bestuurslid, 25 jaar voorzitster). Het voltallig bestuur wil Martine bedanken voor de enorme inzet, gedrevenheid en werkijver bij iedere maandelijkse vergadering en op de activiteiten. Ik heb het even nagekeken en Martine heeft meegewerkt tot nu toe aan (toevallig of niet) 250 activiteiten. We zijn dan ook heel blij dat ze beslist heeft het bestuur niet onmiddellijk te verlaten. Met haar 37 jaar gaat ze misschien wel voor een derde recordpoging… 50 jaar bestuurslid. Ik wens haar daar in ieder geval alle succes mee’, speechte Nico De Spiegelaere. Na de gevatte speech werden attenties uitgereikt.
De Culturele Kring Land van Rode eist zijn rol op binnen het Oosterzeelse verenigingsleven. Martine Verdonck blikte terug op de vele activiteiten. In december 1969 werd de allereerste activiteit georganiseerd. De Gentse prof Serbruyns praatte over ‘Verdovende middelen’. Passeerden verder de revue: debatten, voordrachten, toneelvoorstellingen, kleinkunstenaars, kerstconcerten, jazzhappening in het Kader van het Festival van Vlaanderen, Dagen van het Nederlandse chanson, koren, Stampen en Dagen, Esta Loco, Kommil Foo, Leen Persijn, Geert Vandenbon, Jan Roelkens, Annelies Parent, Geert Van Hoorde (de betreurde drummer van Jaman), proeverijen, quiz, Nieuwjaarswandeling met verteller, theateruitstap met stadsbezoek, fiets-sneukeltocht. Duidelijk, de Culturele Kring Land van Rode is nog lang niet aan het uitbollen. Integendeel, de 50 jarige CKLvR heeft nog helemaal geen last van ouderdom kwaaltjes en kraaienpootjes. CKLvR geeft het gemeenschapsleven in Oosterzele mee vorm en groeide uit tot de dynamische vereniging die ze nu is. Culturele Kring Land van Rode: ad multos annos.     Reporter 17