Balegem,Het actiecomit é, Geen asbest in ons nest!

Kunnen onze kinderen ook in de toekomst paaseitjes rapen zonder ons zorgen te maken over de asbestvezels in onze tuinen?

Wat we al langer vreesden, is nu echt gebeurd. De uitbaters van de Balegemse steengroeve, Balegro, hebben vorige week de vergunningsaanvraag om asbest te storten ingediend bij de deputatie van Oost-Vlaanderen. Nu heeft de deputatie uiterlijk tot 27 maart de tijd om het dossier ‘ontvankelijk en volledig’ te verklaren.
Pas na de uitspraak van de deputatie start het openbaar onderzoek; dit zal dus waarschijnlijk ergens tegen het einde van de maand starten. Tijdens die periode van (amper) 30 dagen krijgen wij als burger en alle andere betrokken partijen de kans om bezwaren in te dienen tegen deze vergunningsaanvraag.
We sturen bij de start van het openbaar onderzoek een nieuwe communicatie uit om u aan te zetten om massaal bezwaren in te dienen en zullen u hierbij ook assisteren.
Let op: er is veel kans (en wellicht niet toevallig) dat de paasvakantie midden in de periode van het openbaar onderzoek valt.

Ondertussen blijven we de bevolking sensibiliseren, want we merken nog veel misverstanden! Op onze website hebben we een overzicht geplaatst van de vaakst gehoorde misverstanden: https://asbest.balegem.be/misverstanden/.
Er werden al meer dan 1000 gele asbestaffiches uitgedeeld… Balegem en omstreken kleuren geleidelijk aan geel! Samen staan we sterker!
Vraag zelf ook een affiche aan en zet uw buren aan om ook een affiche op te hangen! Indien u al een affiche ontving: hang ze voor uw raam!
Wilt u mee helpen affiches verspreiden of stickers verkopen? Gaat u aanwezig zijn op een plaatselijk event (kermis, bbq, wandeltocht…) en wilt u ons daar vertegenwoordigen of uitnodigen? Laat dan iets weten via asbestprotest@gmail.com.
De affiches zijn verkrijgbaar op aanvraag of op volgende verdeelpunten:
– Biopunt De Patisson – Houte 35A, Balegem
– Caf é De Steenput – Berg 11, Balegem
– Caf é De Kring – Gootje 61, Balegem

De lijst met afhaalpunten vindt u ook op de website: https://asbest.balegem.be/contact/