©RV - Logo Denderende pennen

Denderende Pennen – Ninove is po ëziehoofdstad van Vlaanderen

Twee routes met po ëzie, een zaterdag met 30 dichters in de centrumstraten en enkele avonden met een ‘Denderende Pen’ in de hoofdrol: Ninove wordt dit voorjaar de po ëziehoofdstad van Vlaanderen!

Bruegel in Ninove

Pieter Bruegel stond vorig jaar alom in de schijnwerpers met zijn 450ste  sterfdag. De Roosdaalse dichter Ivo van Strijtem greep het Bruegeljaar aan voor de publicatie van een bloemlezing ‘Terug naar toen we begonnen’. Met het werk van Pieter Bruegel voor ogen verzamelde hij veertig gedichten, die niet alleen terugblikken maar ook een kritisch beeld van de moderne mens schetsen.

De veertig gedichten werden in de zomer van 2019 fraai vormgegeven in een po ëzieparcours in domein Groenenberg in Gaasbeek. Ninove recupereert een groot deel van dit po ëzieparcours en gunt het een tweede leven. Vanaf 14 maart ontdek je op acht locaties in het centrum van Ninove telkens een grote reproductie van een bekend schilderij van Bruegel, zoals ‘Boerenbruiloft’, ‘De kindermoord’ of ‘De parabel van de blinden’. Bij elk schilderij horen vier gedichten. Samen maakt dat 32 redenen om te kiezen voor een rustmoment in de stadsdrukte en schitterende gedichten te ontdekken van onder andere Maud Vanhauwaert, Lies Van Gasse, Paul Demets, Bernard Dewulf, Eva Gerlach, Miriam Van hee, Stefan Hertmans en Stijn Vranken. Tot eind september brengen we Bruegel in de stad en po ëzie in het centrum.

Dertig gewortelde gedichten

De Ninoofs-Gentse schrijver Roel Richelieu Van Londersele presenteerde in oktober 2019 zijn elfde gedichtenbundel, ‘Hopper op de heuvel’, helemaal geïnspireerd door de personages in het werk van de Amerikaanse schilder Edward Hopper. Maar Roel is niet alleen de schrijver van een gewaardeerd en bekroond oeuvre, hij is ook een promotor van vers po ëzietalent via het project ‘Het Gezeefde Gedicht’. Speciaal voor zijn geboortestad selecteerde Roel Richelieu Van Londersele dertig gedichten van zowel gevestigde dichters als jong talent dat zich een weg door het literaire landschap kronkelt. We presenteren de dertig gedichten van 14 maart tot 20 juni in evenveel etalages van winkels en huizen in het centrum van de stad.

Dichters in de Stad

Zaterdag 14 maart wandelen we de beide po ëzieroutes in. Met vooral de nadruk op het parcours met 30 gewortelde gedichten dat Roel Richelieu Van Londersele heeft samengesteld. Roel slaagde er immers in bijna alle deelnemende dichters naar Ninove te halen. Om 15 uur start aan het oud stadhuis (Oudstrijdersplein) een schone stoet van dichters die langs alle etalages wandelen. Bij elke etalage leest de dichter zijn/haar gedicht voor.

Rond 17.00 uur arriveren alle dichters en publiek in de bibliotheek. Voor wie er maar niet genoeg van krijgt, zorgen tien dichters nog voor een stevig nagerecht: Charles Ducal, Roel Richelieu Van Londersele, Mahlu Mertens, Willie Verhegghe, Luuk Gruwez, Erik Lindner, Max Greyson, Dorien De Vylder, Koen Stassijn en Ivo Van Strijtem lezen er elk twee of drie gedichten voor.

Praktische informatie

 Bruegel in de stad / Dertig gewortelde gedichten:  vanaf 14 maart op acht locaties en in dertig etalages in Ninove-centrum. Haal je gratis poster met een overzicht van alle locaties en deelnemende dichters in het oud stadhuis (Oudstrijdersplein), de bibliotheek (Graanmarkt) en de dienst toerisme (Burchtstraat).

  • Dichters in de Stad:  zaterdag 14 maart
    • Start van de po ëziewandeling: 15.00 uur, oud stadhuis (Oudstrijdersplein)
    • Einde: 17 uur, bibliotheek (Graanmarkt)
    • 17 uur: Gedichtenstroom in de bibliotheek
  • De 40 ‘Bruegel’-gedichten zijn gebundeld in een boek (10 euro), te koop in het oud stadhuis, de bibliotheek en de dienst toerisme.