Coronavirus is in Zottegem: 6 positieve testen. 2 pati ënten zijn er ernstig aan toe

Het Az Sint-Elisabeth meldt dat er momenteel 3 positieve COVID-19-pati ënten gehospitaliseerd zijn in Zottegem. Twee ervan zijn er ernstig aan toe en liggen op intensieve zorgen. 7 pati ënten wachten het resultaat van de test nog af maar blijven op de dienst 4E geïsoleerd. Er waren ook 3 ambulante positief geteste pati ënten. Zij verblijven thuis in isolatie.

Het AZ Sint-Elisabeth Zottegem volgt de situatie dag na dag nauwgezet op. Sinds enkele dagen is het ziekenhuisnoodplan is in werking. Het crisiscomit é komt dagelijks (ook in de weekends) samen en past de maatregelen aan waar nodig.

“Omwille van de toename van screenings vorige week werd beslist om een tweede locatie voor isolatie te openen. De verpleegafdeling 4E, met een capaciteit van 16 bedden, werd daarom vorige week vrijdag ingericht voor isolatie van verdachte en positief geteste pati ënten. Momenteel hebben we 3 positieve COVID-19-pati ënten gehospitaliseerd, waarvan 2 er ernstig aan toe zijn en op intensieve zorgen liggen. 7 pati ënten wachten het resultaat van de test nog af maar blijven op de dienst 4E geïsoleerd. Tot op heden hadden we ook 3 ambulante positief geteste pati ënten. Zij verblijven thuis in isolatie. Gezien de snelle stijging van het aantal verdachte te hospitaliseren pati ënten, zijn we ondertussen ook de afdeling 4F aan het klaarmaken om in gebruik te nemen wanneer de afdeling 4E volzet zou zijn. Zowel voor bevestigde als verdachte gevallen worden strikte isolatiemaatregelen in acht genomen, waarbij onze medewerkers vooralsnog beschikken over voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen.”

“Sinds deze ochtend werd het ziekenhuis, op vraag van de federale overheid, volledig afgesloten. De ziekenhuisingang vanaf de parking is permanent dicht, iedereen moet via de hoofdingang binnen komen. In de inkomhal wordt iedereen gevraagd naar hun reden van bezoek. Enkel wie een geldige reden heeft, mag verder naar zijn of haar afspraak. Ook het Medisch Centrum Brakel is vanaf morgen volledig gesloten. Dringende afspraken moeten dan doorgaan in het ziekenhuis in Zottegem. In de garage van de spoedgevallendienst werd sinds gisteren een pre-triage ingericht. Waar voordien enkel de pati ënten met een vermoedelijke besmetting van COVID-19 zich moesten aanmelden, moet nu iedereen aanbellen tot de verpleging hen komt ophalen. Tenslotte is deze namiddag de goede samenwerking tussen ons ziekenhuis en de huisartsenwachtpost Panacea verder geconcretiseerd onder de vorm van een huisartsen-pre-triagepost naast de spoedgevallendienst. E én of twee huisartsen zullen op afspraak pati ënten, verwezen vanuit de huisartsenwachtpost, onderzoeken en nagaan of het gaat om banale, dan wel op COVID-19 verdachte infectietekenen.”

Meer info via de website van het AZ Sint-Elisabeth. Op vraag van de overheid worden geen verdere gegevens van de pati ënten vrijgegeven.