Verstrengde maatregelen: een overzicht

Burgemeester Jenne De Potter (CD&V) geeft een overzicht van de nieuwe, strengere maatregelen mbt het coronavirus. Ze gelden vanaf morgen 12 uur.

Het gaat om de maatregelen van de nationale veiligheidsraad, zoals zopas meegedeeld door de premier.  

“Iedereen wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven, behalve om te werken en om essenti ële verplaatsingen te doen (eten kopen/dokter/apotheek/om mensen te helpen)”, aldus Jenne De Potter. “Enkel essenti ële winkels voedingszaken/banken/apothekers/post/tankstation blijven op. Gelieve niet te hamsteren! Niet essenti ële winkels en handelszaken sluiten verplicht. Supermarkten: 1 persoon per 10 vierkante meter. Max 30min binnen. Er komt een totaal samenscholingsverbod (behalve met je gezin). Dus #blijfinuwkot. Sporten in de buitenlucht is toegelaten, maar enkel met 1 familielid of vriend (afstand bewaren). Bedrijven moeten telewerk organiseren voor alle functies waar dit haalbaar is.”

“Voor de rest: social distancing (1,5m tussenruimte, geen contact) in oog nemen. Indien dat laatste niet lukt, sluiten. Niet-essenti ële reizen naar buitenland zijn verboden. Politie ziet toe op naleving. Van zodra we de noodzakelijke verduidelijkingen hebben van Gouverneur (deze nacht/morgenvroeg) laten we die weten. Zorg goed voor uzelf en uw naasten en volg de richtlijnen strikt op.”