Een gezondheidstip in volle coronacrisis

Wandelen in het overstromingsgebied in Moortsele

De regering heeft strenge maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wandelen in uw omgeving is onder andere wel nog toegestaan. Wandelen, ja, maar enkel met de personen die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend(in). Lichaamsbewegingen in de buitenlucht wordt zelfs aangemoedigd, maar let wel: NIET in groep. Als je andere wandelaars ziet, moet je wel voldoende afstand houden (respecteer de sociale afstand: 1, 50 meter).   We geven je deze tip. Trek eens het
overstromingsgebied in Moortsele in, een ideale plek om eens te ontdekken, te genieten, te onthaasten.
Het grootste deel van de Oosterzeelse bevolking heeft er nog nooit gewandeld. Voor wie er nog niet is geweest, een aanrader. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)

Trek er enkele uren zorgeloos op uit, laat de drukte van alledag, de zorgen van de coronacrisis,… even helemaal achter je. Het overstromingsgebied is een ideale site om heerlijk te onthaasten. In het overstromingsgebied kan je ontsnappen aan de stress.
Je zult een mooi aantrekkelijk landschap, een prachtig gebied zien. We kunnen u het aanraden: wie de natuurwandeling maakt in Moortsele (start in de Kasteelstraat) zal daar echt geen spijt van hebben.   Je zult een ontspannende en actieve wandeling beleven.
Ga op zoek de wonderen van de natuur. De troeven van dit gebied zijn enorm. Het is er ook bijzonder rustig. Er staat u een aangename natuurwandeling te wachten. Ontsnap even aan het het ritme van rennen, vliegen, opstaan en weer doorgaan. Het overstromingsgebied in Moortsele is een lappendeken van mooie landschappen.
Het overstromingsgebied Moortsele is bijna 14 ha groot en wordt begrensd door een dijk. Ongeveer 200.000 kubieke meter water kan geborgen worden. De Molenbeek en de Kerkesbeek vloeien samen in het bufferbekken. De oorspronkelijke loop van de beken blijft behouden. Twee hoofdfuncties bepalen het beheer van het gebied: waterberging en natuurontwikkeling. Het overstromingsgebied is wettelijk beschermd door zijn hoge natuurwaarde, en geniet een Europese erkenning als habitatgebied. Elke keer als delen van het gebied overstromen, heeft dit gevolgen voor de aanwezige planten en dieren. Zo kunnen overstromingstolerante natuurtypes ontstaan en zullen anderzijds ook meer watervogels, zoals steltlopers en eenden, het gebied bezoeken. De afwisseling tussen het gesloten bos en de open vallei zorgt voor een aantrekkelijk landschap. Voor planten en dieren biedt deze variatie veel mogelijkheden om geschikte standplaatsen, voedsel en bescherming te vinden. Het huidig landschapsbeleid wordt in stand gehouden en waar mogelijk versterkt.       Reporter 17