Anny Bert: Shit

Nooit gebruikt ? Nooit gehoord ? Zó lang in coma gelegen…

Er rukte een generatie aan die eigenlijk nooit uit de pamper geraakte, vastgeplakt bleef in de kakpamper. Te pas en te onpas gooiden ze daar die volle luier tussen en toen het goedje dreigde op te drogen, werd het “kak”, het broertje van merde en scheisse. Begrijp je nu ?

Lang voordat het woord hamsteren aan de Nederlandse woordenlijst was toegevoegd en lang voordat de winkelkar het leven duurder maakte, was er de oorlogsdreiging. Een vorige generatie probeerde een kort treffen, zeker geen 5 jaar, tussen grootmachten te overleven met bloem en suiker en koffie en rijst en zeep.

Een soical-mediageneratie probeert een lockdown te overleven met WC-papier, pakken WC-papier, winkelkarren vol WC-papier, autokoffers en achterbanken vol WC-papier. En omdat Meuske en Bekkari nog nooit een recept bedachten met velletjes WC-papier, bak de velletjes heel kort in een brokje boter, denken ze ook aan hun voeding voor de komende weken, droge voeding. Patricia vertelt op facebook dat zij spaghetti zal in huis halen en Vanessa spreekt over spaghetti en penne en Lieke noemt spaghetti en penne en tagliatelle. De social —mediageneratie  vult de gaten tussen de rollen WC-papier in koffer en op achterbank met pasta : macaroni voor op maandag, farfalle voor de dinsdag, gnocchi op woensdag en penne op donderdag en als de pastarevolte in het gezin nog uitblijft, staat tagliatelle op vrijdag op het menu en linguine op zaterdag. Op zondag zijn er frietjes want vader komt van Melle en niet van Milaan en al na de 2e  dag komt de pasta hem de Vlaamse strot uit. Er vallen woorden, de ganse zinnen zijn voor later.

Op maandag al begint hij met de verbouwing van de bijkeuken die nu een onderkomen moet bieden aan 1200 rollen WC-papier, misschien zelfs wat meer. Terwijl het cement aan het drogen is, zullen ze namelijk vlug nog eens de grens oversteken voor nog een lading want in Nederland zijn de rollen groter, lees wel rollen en niet drollen, en goedkoper bovendien. Daarvoor zou iedereen toch bereid zijn een fikse boete op te hoesten !

Het jonge paar kan ook altijd de rollen toiletpapier gebruiken voor de aanleg van een indoor speelplein. Zet alle 1500 rollen op korte afstand van elkaar rond keuken, woonkamer, hal, berging, bij windstil weer op het terras zodat je voor Bobbi-Loua en voor Lotta Arena een soort parcours cre ëert. Op hun kousenvoetjes, met twee ongelijke kousen liefst als steun voor Steunkousen, stappen de kindjes het parcours af op het toiletpapier. Verliezen ze het evenwicht of kantelt de rol om, dan moeten ze terug naar Start. Intussen kan je als thuiswerkend ouderpaar gerust eens een 4-tal uren doorwerken. Of zou het ietsje minder worden ?

Verlaat pa voor een pauze eens zijn computer, dan kan hij zijn kroost het “ballo-smittospel” van eigen vinding voorstellen : hij houdt een borstelsteel vertikaal en de kindjes moeten proberen een WC-rol over de stok te gooien. Heel leuk, heel rustgevend voor beide partijen, heel educatief in dagen en weken heel verweg van school. Hou dit spel echter niet langer vol dan anderhalf uur. Vadergeduld is nooit, en zeker niet in tijden van corona, eindeloos.

Als spelletje voor de volgende dag laat ma de kindjes dan de rollen weer netjes in de originele verpakking steken, in de voormiddag weliswaar, nog vóór ze pasta eten, om in de namiddag de 1800 rollen in de berging weer op te stapelen.

En omdat de regering helemaal niet opgezet is met het hamsteren van WC-papier, werkte ze aan een plan, een noodplan vermits het hier ook om een noodregering gaat, om die shitobsessie te beteugelen. Na een parlementaire vraag : Hoe helpen we gezinnen die niet gehamsterd hebben en nu tegen een nijpend tekort aan WC-papier aankijken ?

Zo !

Met het uitgeven en verspreiden van een handig boekje : Dia-reetje.

Ze breken daarin een lans, niet het hoofd, om ons te laten inspireren door de oorlogsjaren en de krant weer van heel nabij te betrekken bij het latrinair gebeuren. Als extra stimulans wordt vanaf heden daarom ook het papier niet meer opgehaald, kranten noch reclamefolders of karton maar dat laatste kan voor pijnlijke situaties zorgen. Ruimdenkend als ze is, laat de bewindsploeg aan de burger de keuze zich in het kleinste kamertje terug te trekken met Nieuwsblad of Standaard, met Buurtslagers of Sleepworld. Want nog dit terzijde, nee oen, niet van dat kamertje, wel van de staatsveilige informatie : bij Dia-reetje wordt zelfs een spijker gevoegd waarop de voorgesneden blaadjes kunnen worden geprikt. Je kiest dan zelf maar voor hygi ëne via een Diamanten Bruiloft in Etikhove of een Luxueuze Inloopdouche bij Zelfbouwmarkt, voor Blinde Vinken 4+2 of Costa Rica met Vroegboekkorting en zelfs Motilium en Destop passen op de prikker.

Zo kan ook papierknippen een dagvullend programma worden van opgehokte niet-hamsteraars.

Als de kindjes dan na 8 weken shit zeggen tegen die eeuwige leuke spelletjes met WC-rollen, open dan het luik van de kruipzolder waar al de pasta opgeslagen ligt. Ook daar put je een zee aan mogelijkheden uit voor jong en oud.

En als je al driemaal de omtrek van je woonkamer hebt afgezoomd met spaghettistaven , overgeschakeld bent op penne waarvoor nog meer kruipwerk vereist is, je rug een ferme beurt met Voltaren moet geven de volgende dag, trek dan dat luik van je zoldertje weer open en berg er al die pasta weer op. Een krachtwoord mag er bij, maar hoeft niet.

Dan is het de hoogste tijd dat je weer opgezweept wordt om met zijn allen opnieuw te gaan hamsteren. Het virus blijft nog eventjes, de zomer komt er aan en de insecten als muggen en vliegen zitten al verwoed te kweken om ons straks te belagen. Ga ze dus hamsteren zolang ze nog te krijgen zijn : de vliegenmeppers !