Recyclageparken heropenen vanaf 7 april onder strikte voorwaarden de deuren.


Geraardsbergen. Wanneer afvalintercommunales de veiligheidsmaatregelen kunnen garanderen en hun afvalparken gecontroleerd kunnen openen zonder de afvalophaling in het gedrang te brengen, dan mogen ze dat vanaf dinsdag 7 april. Dat laat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weten. De federale evaluatiecel CELEVAL gaf gunstig advies op een voorwaardelijke opening van de recyclageparken onder strikte voorwaarden.

De bezoekers van de recyclageparken enkele richtlijnen strikt moeten naleven. Die zullen zo snel mogelijk breed verspreid worden. Zo blijven de afstandsregels erg belangrijk, moet elk persoonlijk fysiek contact vermeden worden, zijn cash betalingen niet mogelijk, zijn mensen verplicht om in hun wagen te blijven zitten in de wachtrij en mogen maar een beperkt aantal personen tegelijk op het recyclagepark.

“Om de naleving van de noodzakelijke maatregelen op de recyclageparken af te dwingen en om de wachtrijen aan de ingang te beheersen, zeker als die op de openbare weg staan, worden de burgemeesters gevraagd garant te staan voor voldoende politioneel toezicht, zeker gedurende de eerste dagen”, stelt Demir.

Zuhal Demir benadrukt nog dat de huis-aan-huisophaling d é prioriteit blijft en dat alle beslissingen onderhevig zijn aan verdere evoluties van het COVID-19-virus.

“We blijven de mensen vragen om niet naar het recyclagepark te gaan als dat niet écht nodig is. Als ze nog kunnen uitstellen, doen ze dat best. Op die manier blijft de situatie beheersbaar. Een ordentelijk verloop van de heropening staat of valt met de flankerende maatregelen die de lokale besturen en de afvalintercommunales moeten nemen”, besluit Demir.