Helden van vandaag: Valerie uit Lierde strijdt te Zottegem

Valérie (26) werkt in de quarantaineafdeling AZ Sint-Elisabeth “Mensen moeten beseffen dat ze ook zonder symptomen besmet kunnen zijn”

Valérie De Bourdeaud’ huy uit Lierde werkt in de afdeling geriatrie van het AZ Sint Elisabeth Zottegem, maar gaf zich bij het uitbreken van de coronacrisis vrijwillig op om in de quarantaineafdeling aan de slag te gaan. Ze zorgt er voor patiënten die besmet zijn met of symptomen vertonen van Covid-19.

“Het gaat onder meer om patiënten die alle verschijnselen vertonen en getest zijn, maar van wie het resultaat nog niet bekend is. Het zijn mensen die door hun toestand niet thuis in quarantaine kunnen blijven. Ze hebben vooral ademhalingsproblemen, en dat is ook ons belangrijkste aandachtspunt. We zien er dagelijks op toe dat ze voldoende zuurstof in het bloed krijgen, want anders dreigt hun situatie te verergeren.” Dat Valérie dagelijks met (potentiële) coronapatiënten in contact komt, is niet zonder risico, maar daar staat ze het liefst zo weinig mogelijk bij stil. “Het is typisch voor verpleegkundigen om niet zichzelf, maar de anderen voorop te stellen. Dat geldt nu ook. Ik heb zeker schrik om besmet te worden, maar dan vooral omdat ik niet wil dat mijn familie of vrienden besmet raken door mijn toedoen.” Er worden heel wat voorzorgsmaatregelen genomen. “Het ziekenhuis voorziet in alle nodige materiaal voor onze bescherming: een mondmasker, spatbril of spatscherm, beschermende kleding en schoeisel.” Valérie draait shiften van acht uur, al kunnen die door de drukte uitlopen. “Het verschilt van dag tot dag. Onze werkshift kan zeer rustig beginnen, maar dan plots helemaal omslaan omdat er veel patiënten op korte tijd bijkomen. Het ziekenhuis kijkt er via de werkschema’s wel op toe dat iedereen voldoende rust kan nemen. Vooral ook in het vooruitzicht van de piek van besmettingen die er nog zit aan te komen.”

Bron: NB

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X