Van Trimpont legt geen winkelverbod aan de Walen op.

Het stadsbestuur roept wel op om naar de dichtstbijzijnde winkel te gaan.


Geraardsbergen. Op de sociale media woedt momenteel een felle discussie over het winkelen door mensen uit Walloni ë. Waarnemend burgemeester Fernand van Trimpont: ‘Men beweert dat mensen uit Walloni ë niet welkom zouden zijn in Geraardsbergen.’ Volgens burgemeester Van Trimpont (CD&V) is dit manifest onjuist: ‘We verbieden mensen uit Walloni ë niet om naar Geraardsbergen te komen winkelen, maar vragen dat men zich begeeft naar de dichtstbijzijnde winkel vanaf hun woonplaats. En als deze winkel in Geraardsbergen ligt, is er geen probleem.’

Vanuit Walloni ë winkelen in Geraardsbergen is volgens korpschef Jurgen De Landsheer strafbaar en kan bestraft worden met een boete van €250. Korpschef De Landsheer: ‘Het is aangewezen dat men in eigen buurt winkelt.’ Over deze uitspraak is op de sociale media een heuse polemiek ontstaan.

Wie vanuit Walloni ë gaat winkelen in regio Geraardsbergen, riskeert een boete want volgens Jurgen De Landsheer, chef van politiezone Geraardsbergen-Lierde, zijn dat niet-essenti ële verplaatsingen. ‘Het is aangewezen dat men in de eigen buurt winkelt.’ Waarnemend burgemeester Fernand Van Trimpont: ‘Men beweert dat mensen uit Walloni ë niet welkom zouden zijn in Geraardsbergen.’ Volgens Fernand Van Trimpont is dit manifest onjuist: ‘We verbieden mensen uit Walloni ë niet om naar Geraardsbergen te komen, maar vragen dat men zich vanaf hun woonplaats naar de dichtstbijzijnde winkel begeeft. Als deze winkel in Geraardsbergen ligt, is er geen probleem.’

Essenti ële verplaatsingen
De toepassing van de maatregelen die uitgevaardigd zijn, gebeurt steeds in gezamenlijk overleg met de politie en de medische discipline. Fernand Van Trimpont: ‘Er zullen geen boetes gegeven worden door de politie hiervoor, maar als er een supermarkt dichterbij je woonplaats is, dan vragen we om daar naar toe te gaan. Zo willen we de ellenlange files aan de Colruyt in Overboelare beperken. Het principe van de essenti ële verplaatsingen moet strikt   worden toegepast. Ik hoor zelfs verhalen van mensen die op één voormiddag meerdere grootwarenhuizen aandoen. Ik vind dit onbegrijpelijk in deze tijden.’

Steun de lokale handel
Waarnemend burgemeester Van Trimpont pleit ervoor om de lokale handelaar zoveel mogelijk te steunen: ‘De lokale winkels en handelaars hebben het hard te verduren en kunnen alle steun gebruiken.’ Hij roept iedereen op om het gezonde verstand te laten zegevieren en niet ’te flirten met de grens van wat toegelaten is, want in deze tijden niet verstandig is’.
Van Trimpont neemt ook de verdediging van de politie voor zijn rekening: ‘De politiemensen doen hun uiterste best om in deze bizarre tijden ten dienste te staan van de burger en de volksgezondheid. Ze combineren dit met hun andere taken, zoals het bestrijden van de criminaliteit en het waarborgen van de verkeersveiligheid.

Julien Borremans