Verdienstelijke Oosterzelenaars

Pastoor De Raedt en Oscar Janssens hadden groot hart voor ‘den Anker’

Pastoor De Raedt en Oscar Janssens hadden groot hart voor ‘den Anker’

We brengen graag een portret van pastoor Urbanus De Raedt ( °1843, Oosterzele, + 1914, Oosterzele) en Oscar Janssens (geboren in Hundelgem in 1856 en overleden in Oosterzele op 30 juli 1939), twee figuren die op hun manier voor de wijk Anker in Oosterzele van grote betekenis waren. Pastoor De Raedt schonk veel geld en had een groot aandeel in de bouw van het schooltje op den Anker. De naam Oscar Janssens is voor eeuwig verbonden aan de Ankerkerk. De kosten voor het bouwwerk werden volledig door hem betaald.   (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)

Pastoor Urbanus De Raedt moet goed bemiddeld geweest zijn want hij bezat in Oosterzele veel eigendommen, die in 1916 door notaris Henri Charles Marie Bouckaert openbaar werden verkocht. In 1910 werd dankzij de inbreng van pastoor De Raedt een wijkschooltje opgericht in de Ankerwijk. Op het herinneringsprentje (1914) van pastoor Urbanus De Raedt: ‘In zijn geboorteplaats heeft hij de eeuwige dankbaarheid zijn medeburgers verdiend door het oprichten eener katholieke school op eenen verwijderden wijk’. In 2010 werd het 100 —jarig bestaan gevierd. Het mooiste citaat: ‘Wie hier school liep, stuurt ook zijn kinderen’.

Urbanus was een zoon van Constantinus De Raedt, landbouwer in Oosterzele en van Francisca Vander Eecken. Charles Dobbelaire, zoon van Adrien François en van Henriette Van Lancker, kocht op 6 januari 1916 een deeltje (de 46 ste koop) van die eigendommen, die door Polidoor Goedertier, dokter in geneeskunde in Lokeren, erfgenaam van de pastoor, verkocht werden. In de notarisakte staat onder meer over ‘Charles’ aankoop. We citeren: ‘Een perceel meersch, zijnde den Noord-Oostkant van meerderen blok, gelegen te Oosterzeele, achter de kerk, kadastraal bekend Sektie C, ex Nummers 542 en 543a groot volgens meting zeventig aren, vijftig centiaren, palende Noord de heeren Raimond Rigaux en François Wynand, Oost voorgaande koopers heeren Arthuur Van De Velde en Kamiel Wymeersch Zuid kooper Dobbelaire en West volgenden koop. Dit goed behoorde aan den heer verzoeker, als het te hebben ge ërfd ter nalatenschap van den Eerwaarden Heer Urbanus De Raedt, in leven rustend Pastoor te Oosterzeele, aldaar overleden den Dertienden Juni, Negentien honderd Veertien, dit blijkens dezes openbaar testament, ontvangen door Meester Kamiel Van Herrewege, notaris te Gent, den Acht en Twintigsten Juni Negentien honderd en Elf, geboekt.” Bron: Studie van H. Bouckaert notaris te Oosterzeele. Openbare Veiling der goederen nagelaten door den Eerwaarden heer Urbanus De Raedt, Rustend Pastoor overleden te Oosterzeele. Extrakt voor Charles Louis Dobbelaire, landbouwer te Oosterzeele. Verleden den 6 Januari 1916. In deze koopakte en ook in andere akten wordt Charles Dobbelaire “Charles Louis” genoemd. In zijn geboorteakte staat nochtans Charles Dobbelaire, geboren op 6 maart 1841 in Oosterzele. Waarom de oorspronkelijke naam Dobbelaere in sommige akten van de burgerlijke stand van Oosterzele naar Dobbelaire is getransformeerd, is een raadsel. Misschien ten gevolge van het Oosterzeelse dialect? Het doet denken aan de familienaam Sackx, waarvan in Oosterzele Sax werd gemaakt voor een deel van de familietak. Raimond Rigaux, die in de aankoopakte vermeld wordt, is de man van Marie Emilie Dobbelaere, °26/04/1866 in Oosterzele als dochter van Livinus Dobbelaere en van Henderica Van Den Broucke. Pastoor Urbanus De Raedt heeft meerdere functies gehad. Zijn laatste functie was van 16 september 1892 tot zijn ontslag op 15 september 1908 pastoor van de Ruiterskerk (Sint — Jan — Baptist Waasmunster). Wellicht verbleef pastoor De Raedt nadien in Oosterzele zonder functie, tot zijn overlijden op 13 juni 1914. Ook Oosterzelenaar E.H. Karel De Munter is pastoor geweest van de Ruitersparochie. Twee Oosterzeelse priesters die in die kleine parochie pastoor zijn geweest. Met veel dank aan het opzoekingswerk van Guido De Munter, die het reilen en zeilen in Oosterzele blijft volgen.

Ankerkerk

Oscar Antonius Janssens was raadsheer bij het Hof van Beroep in Gent, een functie die hij erg gewetensvol en met verve vervulde. Voor zijn verdiensten werd hij vereerd met de titel van Officier in de Leopoldsorde. Hij woonde op de Keiberg in Oosterzele. Op 30 juli 1939, op 83 — jarige leeftijd, overlijdt Oscar Janssens in Oosterzele. De Ankerkerk krijgt als patroonheilige de naam Anscarius. De totale kosten bedragen 448.614,36 frank (ongeveer 11.215 euro). In 1937 brengen achtereenvolgens de kerkfabriek, het gemeentebestuur van Oosterzele en de provincie gunstig advies uit om op de wijk Anker een ‘kapelanij’ op te richten. Op 26 januari 1938 wordt de aanvraag ingediend bij het Ministerie van Justitie. De ministerraad gaat akkoord. Het besluit wordt door koning Leopold III bekrachtigd op 13 januari 1938. De plannen worden getekend door architect Adrien Bressers uit Gent. Op 3 augustus 1938 wordt de bouw toegewezen aan de gebroeders De Cuyper uit Gijzenzele voor een bedrag van 448.614,36 frank. Op 23 oktober 1938 wordt de eerste steen gelegd. Vicaris — generaal Claus — Bouwaert doet de wijding. Mecenas Oscar Janssens mag het nog beleven. De Ankerkerk wordt ingezegend op 22 september 1940. Oscar Janssens, overleden op 30 juli 1939, zal dit historisch moment niet meer meemaken.

Met deze bijdrage brengen we een postuum eerbetoon aan pastoor Urbanus De Raedt en Oscar Janssens. Op de begraafplaats van Oosterzele staat het imposant grafmonument van de familie Janssens. Pieter Johannes (burgemeester), Karel (burgemeester) en Oscar (raadsheer) hebben geschiedenis geschreven in Oosterzele.       Reporter 17