150 Zwalmse zelfstandigen kregen een hinderpremie

In Zwalm hebben 174 zelfstandigen de Vlaamse hinderpremie aangevraagd en hebben 150 Zwalmse zelfstandigen deze ook effectief ontvangen. 109 zelfstandigen hebben ook reeds de dagpremie ontvangen.
De corona hinderpremie kan sinds vrijdag 27 maart 2020 aangevraagd worden door ondernemers die verplicht hun locatie moeten sluiten.
De hinderpremie bedraagt eenmalig 4.000 euro (voor periode vanaf de verplichte stluiting tot 5 april.
Na 5 april is er voor elke bijkomende sluitingsdag een dagvergoeding van 160 euro.
De handelszaken die opnieuw open mogen gaan hebben geen recht meer op dagpremies meer vanaf hun heropening.
Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V): “Door de coronacrisis hebben enorm veel winkels en ondernemers hun deuren verplicht moeten sluiten. Dat was en is een harde noot om kraken, maar nodig gezien deze ongeziene gezondheidscrisis. Na de uitbraak van het virus hebben we beslist dat wie zijn of haar zaak verplicht moest sluiten recht heeft op een hinderpremie van 4000 euro.”
Op Vlaams niveau hebben reeds ruim 94.000 begunstigden de premie van 4.000 euro al gekregen. Daarnaast kregen ook al bijna 71.000 begunstigden de dagpremie. In totaal werd zo al meer dan 572 miljoen euro aan premies uitbetaald.
CD&V Zwalm is blij met deze maatregel omdat hij op tijd komt, zodanig dat de zelfstandigen na de verplichte sluiting van hun zaak opnieuw zouden kunnen doorstarten.
Deze premie lost niet alle problemen op maar vanuit CD&V Zwalm volgen wij de situatie van de handelaars, maar ook van de werknemers, de (tijdelijke) werklozen, de scholen en zorginstellingen en de kwetsbare groepen op de voet op.
Waar mogelijk bekijken wij met Burgemeester Eric De Vriendt waar de gemeente nuttig kan zijn met praktische ondersteuning voor mensen die door de Coronamaatregelen het moeilijk krijgen.