‘De buurtwegen in Moerbeke en Idegem-Zandbergen moeten voor het publiek worden opengesteld.’


Buurtweg tussen Idegem en Zandbergen.       Buurtweg te Moerbeke


Geraardsbergen. Op donderdag 13 mei heeft Armand Matthijs – woordvoerder van bewegings- en sportproject Rebus vzw – een verzoekschrift bij het College van Burgemeester en Schepenen ingediend tot het opleggen van last tot herstel van twee buurtwegen in toepassing van artikel 42 van het decreet gemeentewegen van 3.5.2019. Concreet gaat het om een buurtweg in Moerbeke en één tussen Idegem en Zandbergen. Armand Matthijs vraagt het herstel en het openstellen voor het publiek van de twee buurtwegen.

In een verzoekschrift gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen, vraagt Armand Matthijs van Rebus vzw om twee buurtwegen in Moerbeke en tussen Idegem en Zandbergen. De buurtwegen moeten hersteld en opengesteld worden voor het publiek. Armand Matthijs: ‘De twee buurtwegen hebben een belangrijke plaats als functionele verbindingswegen. Ze zijn tevens van groot belang voor het bezoeken en waarderen van onze omgeving.’

Buurtweg 1219(22) – ook Boskouterweg, Moerbeke – verbindt vanuit zijstraat Koppenhollestraat met Karkoolbos, Raspaillebos, Kluysbos. ‘De weg vertrekt van een asfaltstrook naar een achterliggende woning en sluit verder, na een korte overgang over akkergrond,   aan op een losweg naar grens met Galmaarden en voornoemde bossen, wandelnetwerk Bronbossen. De korte strook ter hoogte van deze woning is onduidelijk en niet normaal toegankelijk. Lopen over akkergronden is zeker niet aangewezen.’

Buurtweg 547(26) ligt tussen Nuchten(Idegem) en Middenstraat(Zandbergen) Deze buurtweg ligt langs de spoorwegbedding Geraardsbergen-Ninove en loopt langs natuurreservaat Nuchten, een serrebedrijf en een woning met tuin. ‘Deze strook kwam eerder al ter sprake voor een snelle fietsverbinding tussen Schendelbeke en Zandbergen-station. Vooral ter hoogte van het bedrijf en woning wordt de weg verstoord of gebruikt voor doeleinden, die verplaatsingen daar bemoeilijken of gevaarlijk maken.De buurtweg kan aansluiten op het wandelnetwerk Bronbossen.’

Julien Borremans