Open Brief: Zottegemse studenten zoeken een studeerplek

Een 40-tal Zottegemse studenten roept het stadsbestuur in een open brief (zie hieronder) op om te zorgen voor openbare studeerplekken. Ze krijgen alvast de steun van SP.A-gemeenteraadslid Louie Van Rijsselberge.

Lees hieronder de open brief, geschreven door Wannes Croonenberghs en onderschreven door 42 collega-studenten.

Beste gemeenteraadsleden van Zottegem

Jongeren worden wederom in de steek gelaten. Wij, jongeren, zijn diegenen die het virus zouden verspreiden met onze ‘lockdownfeestjes’ en wispelturig gedrag. We zouden misbruik maken van de situatie om gemakkelijk een 20/20 te halen en we hebben het toch maar zo gemakkelijk bij ‘hotel mama’. Toch zouden diezelfde jongeren de toekomst moeten worden. Neen, we zijn ook het heden en hebben het ook niet gemakkelijk! Vele studenten hebben moeite om structuur te vinden en hebben niet de plaats in huis om op een rustige manier te studeren. Ik zit al weken te studeren aan de keukentafel en word om de haverklap gestoord door een familielid. Ik moet verscheidene groepswerken afwerken, maar heb geen plaats in huis om in stilte een videocall te maken met mijn mede-groepsleden. Het is ook moeilijk lessen te volgen terwijl op een armlengte het avondmaal wordt klaargemaakt. Ik heb dan nog het geluk een kot te hebben waar ik naartoe zou kunnen gaan voor de blokperiode. Helaas is daar niet voldoende internet om met al mijn mede-kotgenoten gelijktijdig te studeren. Dit is dus ook geen optie meer. Ik kom dan nog niet eens uit een maatschappelijk kwetsbare situatie. De Marge vzw ontdekte dat meer dan drie op vier van de kinderen en jongeren in kwetsbare situaties niet voldoende ruimte hebben om te kunnen studeren. Afgelopen maanden zijn er wel meer verontrustende studies omtrent het welzijn van jongeren. Een vijfde van de studenten kampt met depressieve gevoelens tijdens deze crisis. Ik sta voor het eerst in mijn leven op een wachtlijst wegens een burn-out. Een student met bindende studievoorwaarden mag, na nog eens een gefaalde examenperiode, zelfs niet meer verder met een universitaire of hogeschool richting. Als student op modeltraject, kan ik mij niet voorstellen hoeveel extra stress deze studenten zullen ervaren tijdens deze blokperiode. Ik wil geen kritiek geven, aangezien ik weet dat Zottegem al veel gedaan heeft en nog veel zal doen voor zijn studenten, maar ik wil wel de urgentie van de zaak aantonen. Met deze brief hoop ik dat jullie als lokaal bestuur mee helpen om het studietraject van de kinderen en jongeren met een moeilijke leersituatie te ondersteunen. ‘Den blok’ begint voor de studenten onder ons al volgende week en we hebben nog geen duidelijkheid over waar we terechtkunnen. Met een externe locatie kunnen jullie veel structuur bieden en een tafel waar men ongestoord kan studeren. Velen onder ons kunnen dit gebruiken!

Getekend door 42 studenten en de stille student,

Wannes Croonenberghs

Mona Callebaut, Aline Delvaux, Silke Castelein, Xander De Corte, Jordy Van Bever, Zana Morre, Tibo Verbeurgt, Michiel Degroote, Kobe Dellaert, Noa Mornie, Nimphe De Coene, Silke D’Hauwe, Ferron Goessens, Stef Vergauwen, Femke De Rouck, Viktor Van Herzele, Caro Van Den Abbeele, Alina Pessemier, Louis Van Mergel, Jana Van De Sype, Hannes De Loor, Hanna Van Cauwenberge, Kaat Foubert, Oscar Limpens, Stien De Corte, Lotte Herregods, Marthe Du Caju, Lies Van Vaerenbergh, Fien Meirhaeghe, Len Van Den Berge, Margot De Boever, Eleni Giovanis, Yasmine Braekman, Theun Iemants, Robin Haelterman, Dant é Termont, Dyllis De Pessemier, Krina Van den Bossche, Laure Thomas, Aur élie Van Impe en Dries Uytterhaegen

SP.A Gemeenteraadslid Louie Van Rijsselberge laat weten de oproep te steunen:

“Op de gemeenteraad van 18 mei stelden we al voor om terug openbare studieruimtes open te zetten in Zottegem. Er zijn meer dan genoeg mogelijke locaties in Zottegem, denk maar aan de vele stedelijke zalen die nu niet worden gebruikt (cafetariagebouwen, sportzalen, vergaderlocaties), maar bijvoorbeeld ook leegstaande kerken. Mits men een beetje moeite doet in het regelen van infrastructuur en het garanderen van alle veiligheidsnormen, moet dit zeker te organiseren zijn. In Oostende schoot men na enkele dagen meteen in gang en zijn studenten al welkom vanaf 25 mei, op aanraden van de oppositie. Wat daar kan, moet ook hier kunnen. De blok start binnen een dikke week, laat ons dus niet veel tijd meer verliezen en meteen actie ondernemen, onze Zottegemse studenten verdienen dat.”