Netwerk internationale drugssmokkel opgerold. Negen verdachten aangehouden.

Meer dan 2 miljoen euro cash en 130 voertuigen inbeslaggenomen


BRUSSEL   De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen heeft een netwerk van internationale drugssmokkel opgerold. Er werden 6 verdachten aangehouden in Belgi ë en 3 in Nederland. Bij de huiszoekingen werd meer dan 2 miljoen euro in cash geld aangetroffen, naast juwelen en meer dan 130 voertuigen. Er werden huiszoekingen verricht in o.a. Deftinge en Geraardsbergen.
Sinds geruime tijd voert de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen, onder leiding van de onderzoeksrechter te Oudenaarde, een onderzoek naar internationale drugssmokkel. De bende wordt ervan verdacht al meerdere jaren grote hoeveelheden cocaïne in Belgi ë te importeren vanuit Zuid-Amerika.
Grootschalig drugsnetwerk
De Belgische Federale Politie en Justitie werden in dit onderzoek bijgestaan door de Nederlandse Politie en Justitie, omdat een aantal verdachten in Nederland verblijven. De onderzoeksrechter heeft hiertoe meerdere Europese onderzoeksbevelen uitgevaardigd. In Nederland werden deze uitgevoerd door de Landelijke Recherche onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.
Op 19 mei 2020 werden negen huiszoekingen uitgevoerd in Belgi ë, namelijk te Nederbrakel, Steenhuize, Deftinge, Geraardsbergen, Zulte, Hoogstraten, Brussel en Meer. Bij deze huiszoekingen werd meer dan 2 miljoen euro in cash geld, 40 auto’s (waaronder luxewagens en oldtimers), 90 motorfietsen (voornamelijk van het merk Ducati), juwelen, diamanten en luxe-uurwerken inbeslaggenomen, alsook enkele andere waardevolle voorwerpen.
Op drie locaties werden met bijstand van DVI-team (Disaster Victim Identification) van de Federale Politie, Defensie en de Civiele Bescherming meerdere dagen lang grondige doorzoekingen gedaan om verborgen waardevolle voorwerpen te zoeken. In Nederland zijn dinsdag drie doorzoekingen gedaan in woningen in Boxtel, Etten-Leur en Ouderkerk aan den IJssel. Drie verdachten zijn aangehouden. Het betreft een 31-jarige man uit Ouderkerk aan den IJssel, een 30-jarige man uit Etten-Leur en een 62-jarige man uit Rotterdam. Er is beslag gelegd op de woning in Ouderkerk aan den IJssel, een luxe auto van het merk Mercedes en de bankrekening van de bewoner. Daarnaast zijn juwelen, 20.000 euro cash geld, dure horloges en gegevensdragers inbeslaggenomen.
Negen mensen aangehouden
Bij de actie werden in Belgi ë 6 verdachten en in Nederland 3 verdachten aangehouden. De 6 Belgische verdachten werden voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde geleid die 5 van hen onder aanhoudingsmandaat stelde. De 3 verdachten in Nederland zijn woensdag voorgeleid aan de officier van justitie met oog op overlevering aan Belgi ë. Allen zijn in voorlopige hechtenis gegaan. Volgende week beslist de rechtbank in Amsterdam over hun overlevering aan Belgi ë.