Horeca mag terrassen uitbreiden en moet geen terrasbelasting betalen

'Kom uit uw kot, maar niet te zot!'


Geraardsbergen. De horeca in de Oudenbergstad mag deze zomer hun terras uitbreiden. Daar maken – zowel in het centrum als in de deelgemeenten – ongeveer 30 horecazaken gebruik van. Daarnaast zal de horeca dit jaar geen terrasbelasting moeten betalen. Burgemeester Guido De Padt (Open Vld): ‘De horeca heeft het heel moeilijk gehad, vandaar dat we graag   in de bres springen. We hebben er alle belang bij dat caf és en restaurants verder financieel gezond blijven.’ Schepen voor Middenstand en Cultuur Ann Panis (Open Vld) wil er alles aan doen om van Geraardsbergen deze zomer een ‘place to be’ te maken.

Guido De Padt (Open Vld): ‘Half maart 2020 besliste de Nationale Veiligheidsraad dat caf és en restaurants   gesloten zouden blijven. Een met onze genen verwante activiteit hield op te bestaan en niet alleen de caf ébazen, maar ook de klanten bleven verweesd achter. Het is algemeen geweten dat de horeca wellicht het zwaarst getroffen is door de coronacrisis. Er werd dan ook reikhalzend uitgekeken naar de heropstart op 8 juni. Daarbij dient benadrukt te worden dat de horeca enkel onder strenge voorwaarden weer open mag.’
Zo moet er 1,5 meter tussen de tafels worden gehouden. Ook mogen er maximaal tien mensen aan een tafel zitten en moeten obers mondkapjes dragen. Deze regels hebben tot gevolg dat er tegenover vroeger, minder ruimte is om eenzelfde aantal klanten een plaats geven. Tooghangers moeten wijken en een stoel zoeken.

Geraardsbergen, een place to be
Om daaraan te trachten te verhelpen heeft het stadsbestuur van Geraardsbergen aan alle horeca-voorzieningen   de gelegenheid gegeven om op het openbaar domein een bestaand terras uit te breiden of ruimte te voorzien voor een nieuw terras. Bijna 30 caf és en restaurant zullen zowel in het centrum als in de deelgemeenten gebruik maken van deze opportuniteit. Tegelijkertijd heeft het schepencollege beslist om in 2020 geen terrasbelasting zowel op de uitgebreide als op de nieuwe terrassen toe te passen.

Schepen voor Middenstand en Cultuur Ann Panis (Open Vld), schepen voor middenstand en cultuur voegt eraan toe :   ‘Naarmate de maatregelen zullen versoepelen zullen we er met onze dienst cultuur alles aan doen om van onze stad tijdens de zomermaanden een ‘place to be’ te maken. En daar maakt de horeca en het handelscentrum een belangrijk onderdeel van uit.

Burgemeester De Padt benadrukt dat dit een eerste aanzet is van een geïntegreerd relanceplan, dat begin juli aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. ‘Het zijn onwezenlijke tijden waarvan we het bestaan nooit hebben durven dromen. Het is onze taak en plicht om onze schouders te zetten onder het cre ëren van een   hertekende samenleving, waarbij ons aanpassingsvermogen danig op de proef wordt gesteld. Daarbij moeten we beseffen dat het virus nog steeds aanwezig is. Het is en blijft opletten geblazen.’

Julien Borremans