burgemeester Stefaan Devleeschouwer

Coronacijfers gaan de slechte richting uit – meer covid gevallen in Brakel   

De coronacijfers gaan de slechte richting uit. Dit is meer dan duidelijk als we het aantal besmettingen zien.  

Deze cijfers geven een opvolging van Covid– 19 per gemeente aan .  Sciensano heeft  een tool die de aanwezigheid van COVID-19 op gemeentelijk niveau weergeeft. Op deze website kan iedereen op lokaal niveau bijhouden in welke mate het coronavirus aanwezig is. De tool geeft een zicht op 3 indicatoren die de status van het virus weergeven. De gezondheidsautoriteiten van de regio’s ontvangen een waarschuwing wanneer de epidemiologen van Sciensano een verandering in een gemeente opmerken. 

De online tool  toont de aanwezigheid van het coronavirus SARS-COV-2 op gemeentelijk niveau op basis van 3 indicatoren: 

  • De cumulatieve incidentie berekend over 7 dagen (aantal nieuwe gevallen in de afgelopen 7 dagen gedeeld door de bevolking van de gemeente, vermenigvuldigd met 100.000). 
  • Het aantal opeenvolgende dagen dat er ten minste 1 nieuw geval werd gerapporteerd. 
  • Het aantal dagen dat het aantal nieuwe gevallen stijgt vergeleken met de dag ervoor, gezien over een periode van 7 dagen. 

Op basis van de huidige situatie zijn deze waarschuwingsdrempels gedefinieerd: 

  • De cumulatieve incidentie is 20/100.000 inwoners 
  • De rapportage van nieuwe gevallen gedurende ten minste 5 dagen 
  • Een stijgend aantal nieuwe gevallen gedurende 4 van de 7 voorbije dagen 

Als we de kaart bekijken van donderdag bekijken dan zien we voor Zuid-Oost-Vlaanderen dat Brakel als enige donkerder wordt met de dag.  

Liefst 44 Vlaamse en Brusselse gemeenten zitten boven de alarmdrempel van 20 infecties per 100.000. Brakel zit daar ook bij.  

Burgemeester Stefaan Devleeschouwer: “hoe kleiner een gemeente , hoe sneller de drempel wordt bereikt. Ik weet van 1 geval maar er zijn nog gevallen waar ik voorlopig geen weet van heb. De communicatie moet nog beter. Ik kan niet zeggen momenteel of deze gevallen uit één cluster komen of individuele gevallen zijn. 

Niettemin moeten er bijkomende maatregelen worden genomen. We hebben gisteren al het mondmasker moeten verplichten op de wekelijkse markt. Waarschijnlijk gaan er nog verstrengde maatregelen volgen. We gaan schepencolleges terug digitaal laten doorgaan.  De laatste zaterdag waren er niet minder dan vijf ontvangsten op het gemeentehuis. Mogelijks wordt dit ook teruggeschroefd. Ik heb de bovengemeentelijke veiligheidscel weer geactiveerd in de politiezone Brakel om alles nog beter in kaart te brengen.   We moeten voorzichtig blijven want we zijn nog niet af van dit beestje. We vragen dan ook begrip van iedereen.”

      

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X