Aangepaste coronamaatregelen voor Haaltert

Op 28 juli kwam de gemeentelijke veiligheidscel samen en nam een aantal lokale beslissingen en maatregelen. Daarnaast zetten we de federale maatregelen op een rijtje.

Mondmaskerplicht

Sinds maandag 27 juli 2020 is het in Haaltert verplicht om mondmaskers te dragen in het openbaar.  De verplichting geldt voor alle openbare plaatsen op het volledige grondgebied.

Met deze maatregel wil Haaltert preventief optreden om een tweede golf van COVID-19 te voorkomen. Een algemene verplichting maakt het ook meteen duidelijk voor iedereen: verlaat je jouw woning, dan draag je een mondmasker.

Uitzonderingen

 • Als je aan het sportief wandelen, fietsen, joggen of sporten bent
 • Bij bepaalde medische aandoeningen (aantoonbaar aan de hand van een medisch attest)
 • Bij zware fysieke arbeid
 • Kinderen jonger dan 12 jaar

Het is ook verplicht om altijd een mondmasker bij te hebben als je de straat opgaat.


Geen evenementen tot en met 31 augustus

Alle activiteiten tot en met 31 augustus worden afgelast. Zo bijvoorbeeld ook de kermis en het vuurwerk van eind augustus in Haaltert.

 • De gemeentelijke zalen kunnen tot en met 31 augustus niet gebruikt worden door verenigingen. Alle reserveringen voor de zalen worden geannuleerd, met uitzondering van de gemeentelijke sportkampen, zomerscholen en speelpleinwerking.
 • Sportactiviteiten zoals trainingen of oefenwedstrijden mogen wel buiten doorgaan, maar zonder publiek.
  Voor de jeugd (bv. voetbal) gelden afwijkende protocollen, nl. dat ouders hun kinderen mogen begeleiden (Voetbal Vlaanderen). Hou rekening met de protocollen per sporttak.
  Verenigingen die sportactiviteiten gepland hadden in de gemeentelijke zalen, kunnen die in de mate van het mogelijke verplaatsen naar de gemeentelijke sportterreinen en/of buitenlocaties van de gemeentelijke gebouwen mits het respecteren van de voor de respectievelijke sport geldende protocollen.
 • De wekelijkse markten, met uitzondering van gelegenheidsmarkten, kunnen doorgaan. Lokaal bestuur Haaltert volgt daarvoor de federale regels.

Lokaal bestuur Haaltert bepaalt dat alle activiteiten en organisaties met meer dan 10 personen (van 12 jaar of ouder) moeten aangevraagd worden E-loket op www.haaltert.be/e-loket. Daar moet een scan vanuit de COVID Event Risk Model (https://www.covideventriskmodel.be) aan toegevoegd worden.

Deze maatregelen lopen tot 31 augustus met mogelijkheid tot verlenging.

 

Federale maatregelen

De nationale veiligheidsraad nam op 27 juli extra maatregelen. Onze sociale contacten worden opnieuw fors ingeperkt, ‘funshoppen’ is niet meer mogelijk en het aantal mensen dat een evenement mag bijwonen wordt verlaagd. De maatregelen gaan in vanaf woensdag 29 juli.

 

De sociale bubbel wordt kleiner

1 gezinsbubbel mag nauwer contact hebben met 5 andere personen (kinderen jonger dan 12 jaar worden niet meegerekend). Deze 5 contacten blijven dezelfde voor 1 maand lang.

 

Horeca of uitstapje

Een caf é- of restaurantbezoek kan enkel met je eigen gezin en de 5 extra personen in je bubbel (kinderen jonger dan 12 jaar worden niet meegerekend). In de horeca mag je met maximum 10 personen aan een tafel zitten. Ook een familiebijeenkomst in de tuin of een feestje in een feestzaal valt onder deze maatregel. Dus als je gezin al uit 6 personen bestaat, kunnen er maar 4 personen uit je bubbel mee op restaurant.

 

Evenementen

Een evenement kan met maximum 100 mensen binnen en maximum 200 mensen buiten. Evenementen mogen niet plaatsvinden tussen 1 uur ’s nachts en 6 uur ’s morgens.

Op evenementen zijn mondmaskers verplicht.

Zie ook lokale maatregel voor evenementen: in Haaltert geldt dat je voor activiteiten van meer dan 10 personen een aanvraag moet doen.

 

Thuiswerken

Thuiswerken wordt opnieuw sterk aanbevolen

 

Sporten kan nog steeds

Hier geldt de lokale maatregel voor Haaltert: trainingen of oefenwedstrijden mogen wel buiten doorgaan, maar zonder publiek.
Voor de jeugd (bv. voetbal) gelden afwijkende protocollen, nl. dat ouders hun kinderen mogen begeleiden (Voetbal Vlaanderen). Hou rekening met de protocollen per sporttak.

 

Sportkampen, jeugdkampen en speelpleinwerking

Deze mogen blijven doorgaan zoals gepland in de bubbels van maximum 50 personen (inclusief begeleiders).

 

Winkelen

Je moet opnieuw alleen winkelen en dat voor maximum 30 minuten, tenzij je een afspraak hebt.

Minderjarigen en mensen die hulp nodig hebben, mogen begeleid worden.

 

Contactopsporing

Registratie is verplicht in de horeca, feestzalen, casino’s en speelautomatenhallen, wellnesscentra, het zwembad en tijdens sportlessen om zo de contactopsporing makkelijker te maken. Je zal dus je naam en contactgegevens moeten doorgeven als je bv. gaat uit eten.