Spookhuis in Balegem: specialisten buigen zich over opvallend hoge aantal dode katten in de buurt

update van de mysterieuze gebeurtenissen in een huis op Walzegem

Gustaaf Potgieter uit Gent kocht 2 jaar geleden een huis in Balegem en sindsdien gebeuren er vreemde dingen tijdens de verbouwingen. Er is een raar gehijg te horen, er sterven dieren en lugubere zwarte zakken komen boven in de tuin. Er doen allerlei verhalen de ronde. Radio 2   Oost-Vlaanderen zocht   naar een rationele verklaring.

Ward Schouppe ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit de provincie. Met de hulp van luisteraars, experts en het internet worden de antwoorden elke dag iets tastbaarder.  

Gustaaf Potgieter

“Ik heb het huis een tijd geleden gekocht omdat ik vond dat het karakter had. Het is de bedoeling dat ik het zelf verbouw, daar ben ik intussen al even mee bezig”. Toen ik begon, kwamen er allerlei mensen uit de buurt kijken. Ze waren benieuwd wie het huis gekocht had. Er doken bizarre verhalen op en ze vertelden me dat er waarschijnlijk nog lijken uit de kast zouden vallen.” Toen Potgieter na een lange dag werken een keer bleef slapen in de bouwval, schrok hij zich een ongeluk.

Het hijgend geluid

Gustaaf hoort in huis een vreemd gehijg, een soort ademhaling. Hij hoort het enkel ’s nachts en ook maar af en toe. Hij praat er met vrienden over en die geloven hem eerst niet. Tot hij ze meeneemt en ze er ook blijven slapen. Ze horen het ook en hij   kan zelfs het geluid opnemen met zijn smartphone. Als bewijsmateriaal laat hij het horen aan tal van mensen en   iedereen heeft daarover zo z’n eigen idee en theorie. Het gehijg dook op in een hoek van het huis, precies op de plaats waar volgens buren iemand gestorven zou zijn.

Facebook reacties

Een samenvatting van wat Facbook-reacties

Denis: Als er naast dit geluid anders niets te merken is moet je de verklaring hier idd. bij een dierlijke inwoner zoeken. Is die onvindbaar en je hebt ook andere vreemde dingen zoals dingen die verdwijnen dat is het zeer goed mogelijk dat er idd nog iemand in de woning hangt.

Rosita: het is er een magische plek om te wonen ,gisteren avond vleermuizen geobserveerd die er rond vliegen, de konijntjes die rondhuppelen op het perron ’s ,de fazant die soms van zich laat horen.
Philippe: Ik wed dat het om een kerkuil gaat, heb gelijkaardige ervaringen.
Maar wat zeggen de specialisten?:
Sinds de coronacrisis duiken er opvallend meer vreemde geluiden op zegt Kris De Beleir, geluidsexpert bij het PCM   (Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek van Oost-Vlaanderen). Het PCM geeft advies en gaat ook zelf op onderzoek. “We hebben een meetwagen met acht speciale sonometers om een geluidsbron te lokaliseren. Dat is de eerste taak. In de tweede plaats proberen we het geluid in te dammen”, legt Kris Debeleir van het PCM uit. “De moeilijkste geluiden zijn die met een lage frequentie. Ze kunnen van heel ver komen en blijven soms een raadsel.

Is het een dier? Welk dier is het?

Ook heel wat luisteraars zijn ervan overtuigd dat het om dierengeluid gaat. Vooral de tips over vogels, uilen in het bijzonder, zijn hardnekkig. Tom Hellebuyck van de Gentse universiteit schept duidelijkheid na het beluisteren van de geluidsopname. “De kans is erg groot dat dit geluid van een uil komt.  De dieren maken soms nesten in leegstaande gebouwen, zoals huizen die gerenoveerd worden.” E én van de geluiden die ze kunnen maken, is een soort slepend, hijgend geluid. Ze gebruiken het om contact met elkaar te leggen of om te waarschuwen voor gevaar, bijvoorbeeld als er een mens in de buurt komt. Ik vermoed zelfs dat het in dit geval om een jonge kerkuil gaat.” Potgieter is blij dat hij het vreemde geluid eindelijk kan thuisbrengen. “Bang hoef je niet te zijn van uilen, ze zijn erg schuw en vallen enkel aan als ze echt in het nauw gedreven worden”, benadrukt Hellebuyck nog.

Overal dode katten

Toch is Gustaaf nog niet helemaal gerustgesteld. “Er zijn nog meer vreemde dingen aan de hand met dit huis. Overal waar ik graaf of dingen weghaal, ontdek ik dode dieren. Gustaaf heeft het gevoel dat het huis dierenlevens eist, zeker nadat zijn eigen hond er ook verongelukte. Ik nam hem eens mee en toen ik even niet oplette is hij op straat gelopen en aangereden. Het leek wel alsof hij zelf iets vreemds voelde in dat huis.

Paranormale hulp?
Heel wat luisteraars drongen erop aan dat we er iemand bij halen uit het paranormale circuit. Vzw Spirit, een Oost-Vlaamse vereniging, is zo een instelling die hulp kan bieden. Een medium van die vzw biedt aan het huis gratis te bezoeken voor een zuiveringsritueel. Het medium zegt na afloop dat ze de aanwezigheid van twee verdwaalde zielen heeft gevoeld. Volgens haar gaat het om een jongeman die bang zou geweest zijn voor een hond. “Hij is hier verongelukt, mogelijk bij een treinongeval”, zegt ze.   Ook de ziel van een oude man met een pet doolt er volgens haar nog rond. “Het zou kunnen dat hij aan zijn einde is gekomen door van een trap te vallen. Ik heb de zielen nu weggestuurd, naar het licht, of – zoals ze in de volksmond zeggen – de hemel. Potgieter heeft na het ritueel m éér vragen dan antwoorden. We nemen contact op met enkele familieleden en erfgenamen. Ze willen liever niets vertellen.   We besluiten zelf op veldonderzoek te gaan. Misschien weten de buurtbewoners meer en kunnen ze de bewering van het medium ook weerleggen of staven.
Een buurtbewoner verteld?
Over de verdwaalde zielen zijn de buren die we spraken eenduidig. “Daar weten we niets over. Een oude man met een pet? Nee, ook dat zegt me niets. Wat ze wel weten is dat de vader van de vorige eigenaar gestorven is na zelfdoding. De vorige eigenaar zelf bleek een erg intelligente eenzaat met een enorm grote liefde voor katten. De buren zijn er niet helemaal uit over hoeveel hij er precies had. “Het krioelde er echt” lacht buurman Andr é. “De vorige eigenaar was vooral een erg slimme. Als jongeman studeerde hij dierengeneeskunde aan de Universiteit Gent. Als hij ’s avonds thuiskwam, flitste het licht op de zolderkamer meteen aan. Daar deed hij aan zelfstudie. Hij leerde allerlei talen. Hij was bekommerd om die dieren. Soms zagen we hem in de supermarkt met een kar vol kattenvoer. Als er kittens waren ging hij rond om ze te verzorgen. Omdat het er zoveel waren, ging er geen dag voorbij zonder dat er dieren doodgereden werden op de weg of op het spoor. Er zijn er ook veel gegrepen door de trein. Dat kan een verklaring zijn voor de plastic zakken in de tuin.”
“Ik denk dat hij de dode dieren daar dumpte”, vertelt een buurvrouw. Buurman Andr é lijkt dat te bevestigen.
De conclusie
Het spookt niet in het huis van Gustaaf Potgieter in Balegem. Er zijn wel bijzondere dingen gebeurd. Zo heeft een kerkuil er een (tijdelijk) onderkomen gevonden en heeft de vorige eigenaar zijn vele verongelukte huisdieren er in plastic zakken in de tuin begraven. De zelfdoding van de vader van de vorige eigenaar voedde de wilde spookverhalen. De dood van Potgieters hond is waarschijnlijk een jammerlijk ongeluk. Kortom, voor de verschillende vreemde gebeurtenissen in Potgieters huis zijn er dus rationele verklaringen. (bron radio 2 Oost-Vlaanderen)