Versoepeling coronamaatregelen te voorbarig? Risicofactor in Geraardsbergen stijgt, terwijl hij in alle buurgemeenten daalt.


Geraardsbergen. De Oudenbergstad heeft er de laatste week 9 nieuwe coronabesmettingen bij. Daarmee stijgt de risicofactor voor een eventuele besmetting naar 27 per 100 000 inwoners. Daarmee is Geraardsbergen de enige gemeente van alle buurgemeenten waar de risicofactor stijgt. Het totale aantal komt daarmee op 131 besmette personen te liggen. Vorige week liet burgemeester Guido De Padt (Open Vld) via een persmededeling weten dat de epidemiologische situatie op dat moment zeer goed was. Daarom kondigde hij een versoepeling van een aantal maatregelen aan. Was dit te voorbarig? Komt er opnieuw een verstrenging van de maatregelen? We stelden de vragen aan de burgemeester. Van zodra hij reageert, zullen we zijn reactie publiceren.

Van 0 naar 27/100 000
Sinds de laatste week zijn er in Geraardsbergen negen besmette coronapati ënt bijgekomen. Daarmee is de risicofactor van de laatste week gestegen tot 27 per 100 000 inwoners. Vorige week lag de risicofactor op 0/100 000 inwoners. Het totaal aantal gevallen sinds het begin van de pandemie plafonneert daarmee op 131 besmette personen.  In alle buurgemeenten zakt de risicofactor. In Herzele vermindert de riscofactor naar 11/100 000 inwoners (vorige week: 22/100 000). De andere buurgemeenten doen het even goed: Ninove 10/100 000 (komt van 28/100 000). Galmaarden stagneert — net als Bever — op 0/100 000 inwoners. Lessen zakt van 16 naar 11/100 000. Brakel halveert ruim zijn risicofactor en strand deze week op 54/100 000. Lierde zakt van 15 naar 0/100 000 en Zottegem van 38 naar 8/100 000.

Wat de absolute cijfers betreft, zijn er in Herzele de afgelopen week 2 nieuwe gevallen bijgekomen. In Galmaarden, Bever en Lierde vallen er deze week geen nieuwe besmettingen te noteren. In Ninove zijn er 4, in Lessen en Zottegem slechts 2. Brakel doet het beter met 8 nieuwe besmettingen.

Voor de provincie Oost-Vlaanderen zijn er de laatste week 313 nieuwe gevallen bijgekomen. Dit is een daling met 70 eenheden t.o.v. vorige week. De risicofactor daalt daarmee naar 21/100 000. Het totaal aantal besmette personen komt op  235 gevallen.

Te voorbarig?
Vorige week besliste het stadsbestuur — gezien het feit dat de epidemiologische situatie in Geraardsbergen zeer goed was — om een aantal coronamaatregelen te versoepelen. ‘Kleinschalige evenementen mogen op enkele uitzonderingen na voortaan doorgaan’, klonk het toen. Was de versoepeling van de coronamaatregelen te voorbarig? Zullen de maatregelen weer aangescherpt worden? We legden de vragen voor aan burgemeester Guido De Padt. Momenteel heeft hij crisisoverleg over de coronapandemie in Geraardsbergen. Van zodra we een reactie hebben, zullen we die publiceren.

Julien Borremans