Verliefd? Check.

Drie jaar geleden maakte ik een ingrijpende keuze die mijn leven intens zou veranderen. Nu drie jaar later is de cirkel rond. Met dank aan nieuwe, hernieuwde en vriendschappen die enkel sterker werden.  

Ik denk dat ik onlangs verliefd werd. Ik denk het. Ik weet het niet zeker. Ik heb namelijk de afgelopen paar jaar emoties opnieuw een plaats moeten geven. Een deel daarvan was makkelijk en zeer herkenbaar: ontkenning, teleurstelling en schaamte waren de eerste. Ik heb even geflirt met eenzaamheid en zelfmedelijden maar die waren mijn ding niet. Net als angst en woede, die bleken nutteloos en te beklemmend. Jaloezie heb ik nooit gekend.    

Ik heb verdriet herontdekt. Het grote en het kleine. Het grote heb ik verwerkt. Het kleine zal een eeuwige compagnon de route blijven. Schoonheid zit in verlies en aftakeling, vergankelijkheid en afscheid. Bij een lach hoort een traan: de wetten van evenwicht en redelijkheid. En zo hoort het.  

Verliefdheid was er de laatste jaren nog niet bij, denk ik. Begrijp me niet verkeerd: ik weet wat het is. Sommige dingen vergeet of verleer je niet. En natuurlijk waren er een pak “coup de foudres”. En lust, zonder twijfel. Maar ik krijg de vrouwen op wie ik ooit verliefd werd, zonder stoel bij te hoeven schuiven, rond een kleine keukentafel. Het werd tijd voor een grotere tafel. Of een extra stoel.  

Natuurlijk waren er nu en dan kriebels. Of de glimlach en knipoog die ik veel te laat zag. De avances voor één nacht met optie op meer. De beloftes voor een leven vol liefde mits kleine aanpassingen en toegiften. Of zij die op de vlucht waren voor eenzame avonden in veel te kleine bubbels, en in hun reeks van trial en errors aan mij dachten. Ik had er geen behoefte aan.

Onlangs werd ik verliefd. Denk ik. Ik ben het eigenlijk vrij zeker. Ook dat kan ik nu dus afvinken van mijn lijstje “te herontdekken”. De cirkel is rond. Graag zien moet nog komen. Maar ik kijk er naar uit. Ik herinner me vaag dat ik daar goed in was. Ik weet dat ik daar goed in ben!  

Aan de dame op wie ik verliefd mocht worden: van ganser harte bedankt. Het was fijn. En misschien stuur ik die liefdesbrief die ik, naar goede gewoonte te laat zou verstuurd hebben, ooit nog wel eens op. Met Bpost. Het steekt op geen dag meer of min. Ik heb extra tijd gekregen.  

Eric.  

X