Ontdek Rodeland op de fiets langs waardevolle landschapsprojecten

Het fietsparcours van 40 kilometer brengt je door de vier gemeenten Merelbeke/Melle/Oosterzele/Gavere.

 

Het parcours is een initiatief van het Landschapsproject Rodeland, waaraan 20 partners deelnemen.

Donderdag werd aan het Gentbos in Merelbeke de een tijdelijk fietsparcours door Merelbeke, Oosterzele, Melle en Gavere voorgesteld. Oost-Vlaams Gouverneur Carina Van Cauter, gedeputeerde Riet Gillis en Wim Smits van Natuur en Bos, stelden het nieuwe traject “het landschapsproject Rodeland voor”.

Stap  tussen 1 en 31 oktober  op de fiets voor een mooie route van 40 km dwars door Rodeland. Je kan om het even waar starten, maar het is wel van belang dat je de route in de juiste richting fietst volgens de nummers (oplopend). Onderweg zijn 14 stopplaatsen waar je meer te weten komt over het gebied, het doel van het project en de acties die op stapel staan de komende jaren. Je kan de fietskaart downloaden op www.rodeland.be of op papier gratis afhalen in de bibliotheken van Gavere, Melle, Merelbeke of Oosterzele. De route zal in oktober ook worden aangegeven met wegwijzers op de kruispunten.

Samen bouwen aan een waardevol natuur- en landbouwlandschap

Rodeland is een landschapsproject op het grondgebied van de gemeenten Gavere, Melle, Merelbeke en Oosterzele. Overheden, natuur- en landbouworganisaties en onderzoeksinstellingen werken er samen om het landschap rond de Makegemse bossen, het Gentbos, het Aelmoeseneiebos en de beekvalleien van de Gondebeek, de Driesbeek en de Molenbeek te versterken en verder te ontwikkelen.Via terreinacties willen deze partners de komende jaren samen bouwen aan een natuur- en landbouwlandschap waar veel plant- en diersoorten zich thuis voelen. Bos- en    natuurherstel,    verbrede landbouw, kleine landschapselementen, routes voor zachte recreatie, integraal waterbeheer, erfgoed en onderzoek,… zullen in de kijker gezet worden via onderlinge samenwerking. En voor de inwoners wordt Rodeland nog meer een plek waar het fijn is om te fietsen en te wandelen, te genieten, te spelen en tot rust te komen.

Deelnemers fietsen het parcours individueel of in kleine groep. Het parcours en het wedstrijdformulier zijn downloadbaar via www.rodeland.be of af te halen in de bibliotheken van Gavere, Melle, Merelbeke en Oosterzele. En maak kans op een korte keten waardebon.