Zottegemse beiaard gaat ook over op wintertijd. Voor de laatste keer?

Ingevolge de overschakeling van zomertijd naar wintertijd in de nacht van nu zaterdag 24 op zondag 25 oktober is er ook een aanpassing van de uurregeling van de vaste beiaardconcerten die de Zottegemse stadsbeiaardier Paul Hoste wekelijks op donderdag en zaterdag ten gehore brengt vanuit de toren van de dekenale kerk aan de Markt. Vanaf volgende week zal hij op donderdag de beiaard een uurtje vroeger bespelen, nl. van 17 tot 17u45. ’s Zaterdags zal er van 14 tot 14u45 beiaardmuziek over het Zottegemse stadscentrum weerklinken (zoals ook in zomertijd).

Mogelijk is het de laatste keer dat we door deze overschakeling van zomertijd naar wintertijd een uurtje meer mogen slapen (3 uur wordt dan 2 uur). De zomer- en wintertijd worden in Belgi ë sinds 1977 toegepast. Het voornaamste doel ervan was energiebesparing, want door deze tijdregeling kan men langer van het daglicht genieten. Tegenstanders wijzen er anderzijds op dat hierdoor het bioritme verstoord wordt. In elk geval heeft het Europees Parlement intussen, in maart van vorig jaar, beslist om deze switch tussen zomer- en wintertijd in 2021 af te schaffen. Concreet komt dit er op neer dat in alle lidstaten einde maart van volgend jaar voor de laatste keer en definitief naar de zomertijd zou overgeschakeld worden.