Eerste overlijden door COVID-19 en 32 besmettingen in OZC Sint-Vincentius te Viane


Viane/Geraardsbergen. Ondanks strenge voorzorgsmaatregelen en een vroege lockdown ontsnapt OZC Sint-Vincentius in Viane niet aan de tweede coronagolf. De bewoner die eind oktober als eerste positief testte, is in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van COVID-19. Intussen zijn reeds 17 bewoners en 15 personeelsleden besmet met het virus.

Ondersteunings- en Zorgcentrum Sint-Vincentius heeft achttien leefgroepen voor mensen met een verstandelijke beperking, met telkens een tiental bewoners. In de voorbije twee weken zijn in drie van die groepen besmettingen met COVID-19 vastgesteld. “Toen eind oktober de eerste besmetting aan het licht kwam, werden de drie getroffen groepen meteen getest. Zo hoopten we een interne verspreiding van het virus te voorkomen, want al sinds het begin van de coronacrisis werkt ons zorgpersoneel niet meer groepsoverschrijdend. Kort daarna hebben we besloten om alle bewoners en medewerkers in de voorziening laten testen, om het zekere voor het onzekere te nemen”, zegt algemeen directeur Ann Taelemans.

Uit de verschillende testrondes is gebleken dat 17 van de 180 bewoners in de afgelopen dagen besmet zijn geraakt met COVID-19. Daarnaast zijn er ook besmettingen vastgesteld bij 15 van de 230 medewerkers. “De besmettingen bij bewoners bleven beperkt tot de drie leefgroepen, maar door de besmettingen bij het personeel was er kans op overdracht naar de andere groepen. Daarom is iedereen die een hoog-risicocontact had meteen in thuisquarantaine geplaatst”.

Met het overlijden van een eerste bewoner kregen de medewerkers van het zorgcentrum een klap te verwerken. “Van buitenaf gezien lijkt dit een druppel in de nationale coronacijfers, maar we hebben er vele traantjes voor gelaten. Iedereen hoopte dit zo lang mogelijk te kunnen vermijden. Dat we de tijd niet hebben om erbij stil te staan maakt het extra moeilijk, want onze gedachten gaan uit naar de getroffen familie. Tegelijk moeten we nu alles op alles zetten voor de andere bewoners”, zegt communicatieverantwoordelijke Sven Selleslagh.

Om de ziekenhuizen in de streek te ontlasten, worden bewoners met COVID-19 in het OZC verzorgd. Twee bestaande leefgroepen en een polyvalente ruimte zijn omgevormd tot cohortegroepen. In het voorjaar paste het zorgcentrum die aanpak met succes toe bij de enkele bewoner die toen besmet raakte. Algemeen directeur Ann Taelemans klinkt hoopvol: “De toestand van de meeste bewoners is intussen stabiel. Hopelijk kunnen we dit verhaal ook voor hen tot een goed einde brengen. Dankzij de steun die we uit verschillende hoeken ontvingen, beschikken we in elk geval over voldoende beschermingsmateriaal. Het was hartverwarmend om te zien hoe collega’s zich spontaan aandienden om bewoners met COVID-19 te verzorgen”. OZC Sint-Vincentius heeft naast Viane ook een vestiging in Deftinge, waar twee leefgroepen gehuisvest zijn. Daar zijn nog geen besmettingen vastgesteld, maar gelden even strenge maatregelen.