In 2021 stapt WSV Land van Rhode vzw zijn 34 ste jaargang in

Waarom wandelen goed is voor de gezondheid

Er bestaat een natuurlijk en helaas een nog veel te weinig gebruikt geneesmiddel: wandelen. Het is goed voor het hart, de botten, de spieren, het stimuleert de hersenen, remt diabetes en kanker af en maakt het immuunsysteem sterker. Dankzij corona hebben veel mensen een gunstig neveneffect ontdekt: het wandelen. Moge het voor velen die de lockdown hebben aangegrepen om (eindelijk) te beginnen bewegen een aansporing zijn om de wandelschoenen straks niet weer in de kast op te bergen. Gelukkig zijn er — ook in onze bloedeigen gemeente — clubs zoals WSV Land van Rhode vzw — die iedereen zelf actief
aan het wandelen wil krijgen. De Oosterzeelse wandelclub bevordert sinds 1987 het lichamelijk en geestelijk welbevinden. In 2021 stapt WSV Land van Rhode vzw zijn 34 ste jaargang in. In clubverband wandelen, heerlijk. Wie op zoek is naar een zinvolle én gezonde vrijetijdsbesteding kan terecht bij de Oosterzeelse wandelclub. Door corona werden dit jaar tal van tochten gecanceld, tien maanden zijn verstreken sinds het virus voor het eerst zijn stekelige kop opstak. WSV Land van Rhode vzw hoopt zo snel mogelijk in 2021 te kunnen opstarten. De vooruitzichten zijn gunstig, de coronaspuitjes komen eraan. De club koestert de trouwe leden, maar wil nog meer mensen over de streep trekken. Trek de wandelschoenen aan, het devies van WSV Land van Rhode vzw. We zetten het bestuur eens graag in de spotlights: stichter en voorzitter Erik Lievens, onder — voorzitter Erna De Backer, secretaresse Diana Scheirlinck, penningmeester Kris Van Der Eecken, parcoursbouwer Etienne De Neve, Kim Cattoir (interne organisatie). Ze hebben een groot hart voor hun club.   (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).
Het is bewezen, niet bewegen is slecht voor de mens. Vooral de laatste honderd jaar zijn we elke vorm van beweging meer en meer uit ons leven beginnen te weren. We gebruiken zelfs voor korte afstanden de auto. Op veel vlakken is onze fysieke activiteit sterk afgenomen terwijl ons lichaam beweging nodig heeft. Te weinig bewegen leidt tot allerlei ziekten. Na tal van onderzoeken blijkt dat tijdens het wandelen stoffen vrijkomen in het bloed die de ontwikkeling van vooral chronische beschavingsziekten — zoals daar zijn: hart- en vaataandoeningen, kanker, diabetes — verhinderen. Als oudere mensen een vegetatief bestaan beginnen te leiden, niet meer bewegen, zeg maar niet meer uit hun zetel komen en amper nog prikkels krijgen, takelen ze mentaal snel af. Lichaamsbeweging heeft op veel ziekten effect. De gunstige invloed op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, beroerten, hartinfarcten — is al langer bekend — maar studies wijzen uit dat beweging bij de helft van de kankers een beschermend effect heeft. Bewegen is goed voor hart — en bloedvaten, het hart wordt groter en sterker, en heeft minder slagen nodig. Het hartritme is beter geregeld. De bloedvaten worden minder stijf, wat goed is voor de bloeddruk. Beweging verhoogt ook de goede cholesterol. Als cholesterol zich in de bloedvaten ophoopt, krijg je vernauwingen en loop je risico op een hartinfarct of een beroerte.
Het effect van wandelen op kanker is groot. Voor de helft van de kankers is een beschermend effect aangetoond. Bij darmkanker bijvoorbeeld kan bewegen het risico zelfs met 30 tot 40 % doen dalen. Wandelen bevordert ook het spijsverteringsstelsel en versnelt de darmtransit. Nog een reden om te wandelen: beenderen, spieren, en gewrichten blijven gezond. Door regelmatig te wandelen, heb je meer kracht in je armen en benen. Het heeft ook een grote invloed op het mentale welzijn. Wandelen is heilzaam voor het brein. Lichaamsbeweging kan alzheimer niet voorkomen of genezen, maar kan wel de ziekte uitstellen en de ontwikkeling ervan vertragen. Mensen die geregeld wandelen, voelen zich ook beter. Mensen die nooit wandelen, kunnen best beginnen met een halfuurtje, daarna bouw je langzaam op, en drijf je de afstand en snelheid gestaag op. Het heeft ook een invloed op de weerbaarheid tegen stress. Dagelijks wandelen is meer effici ënt dan medicatie om stress te behandelen. Wandelen zorgt ook voor een betere slaapkwaliteit. Het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie is minstens 150 minuten per week te wandelen. In deze barre coronatijden is minstens een halfuurtje per dag sterk aanbevolen. Maar wandelen mag niet als een verplichting aanvoelen. Vermijd alleszins langdurig zitten. Uit studies blijkt dat wandelen, bewegen, het leven letterlijk verlengd met drie à vier jaar. Het is alleszins nooit te laat om ermee te beginnen. Ook na je 70 ste kun je nog aan spierkracht winnen. Als je op hoge leeftijd geregeld een wandeling maakt, heeft dat een duidelijk effect op je gezondheid. De coronacrisis heeft aangetoond dat het anders kan, bijvoorbeeld al wandelend uw eigen streek verkennen. Ons lichaam is niet gemaakt om niet te bewegen. Samen met slaap, voeding en sociaal contact heeft wandelen, bewegen de grootste invloed op onze gezondheid. Tijdens de lockdown mochten we alleen het huis uit om te winkelen in voedingszaken en om te bewegen: dat vat het goed samen. Hoewel andere sporten grotendeels dezelfde voordelen hebben, voelen velen zich het meest aangesproken door het wandelen en zullen dat ook makkelijker volhouden. Bij de Oosterzeelse wandelclub WSV Land van Rhode vzw vindt je steeds een tocht die bij jou past.       Reporter 17
X