Cities for Life – Steden tegen de doodstraf

In het kader van ‘Cities for Life — Steden tegen de doodstraf’ werden deze week overal ter wereld monumenten en gebouwen symbolisch verlicht. Ook stad Zottegem ondersteunde deze actie, en verlichtte het Kasteel van Egmont als zichtbaar teken van steun in de strijd tegen de doodstraf.

“Als stadsbestuur namen we graag deel aan deze mondiale beweging die elk jaar groeit. Uit respect voor elk leven en iedere menselijke waardigheid hebben we deze week ons Kasteel van Egmont in een bijzondere kleur verlicht. Dit is een symbolische manier om samen met vele steden wereldwijd steun te betuigen aan het verzet tegen de doodstraf, en tegen discriminatie en geweld,” zegt burgemeester Jenne De Potter. Het is de 19de keer dat de Gemeenschap van Sant’Egidio deze actie organiseerde. Sant’Egidio is een belangrijke speler in de strijd voor een universeel moratorium op executies en de afschaffing van de doodstraf wereldwijd. De gemeenschap stond mee aan de wieg van de ‘World Coalition against the Death Penalty’ die in 2002 in Rome werd opgericht, en jaarlijks de internationale actiedag

‘Cities for Life’ organiseert Ook al vermindert het aantal executies jaar na jaar, er zijn nog steeds executies en veroordelingen aan de gang, vaak gebaseerd op een radicale, politieke basis en gekenmerkt door een discriminerende benadering. De dreigende executie van de Iraans-Zweedse VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali is een schrijnend actueel voorbeeld. Ondertussen nemen jaarlijks meer dan 2000 steden wereldwijd deel aan de actie door een gebouw of monument in een bijzondere kleur uit te lichten. Meer info op www.santegidio.be/organisaties/citiesforlife/.

X