Situatie WZC bijzonder ernstig, maar personeel doet al het mogelijke!

“De situatie in het Woonzorgcentrum Egmont blijft bijzonder ernstig. Deze week zijn 16 nieuwe besmettingen vastgesteld bij bewoners en ook vier medewerkers zijn positief getest. Ondanks alle voorzorgen, strenge maatregelen en het heel strikt volgen van alle regels, slaat het coronavirus hard toe in ons Woonzorgcentrum. We blijven om de vijf dagen alle bewoners en medewerkers preventief testen zodat we een accuraat beeld hebben van de situatie en snel beslissingen kunnen nemen indien nodig,” zegt burgemeester Jenne De Potter.

Positief geteste bewoners verblijven nog steeds op de aparte COVID-19 afdeling die onlangs werd uitgebreid. Gelukkig zijn ook veel bewoners van die afdeling terug kunnen gaan naar hun eigen kamer, net zoals besmette medewerkers na hun quarantaine periode weer aan het werk konden. “Alle medewerkers zetten zich 200% in om alle bewoners met de beste zorgen te blijven omringen. Omdat we standaard een meer dan comfortabele personeelsbezetting hebben, lukt het om de dagdagelijkse zorg op een kwalitatieve manier te blijven geven. Wat onze mensen dag en nacht presteren is onvoorstelbaar en grenst aan het ongelofelijke. Maar het eist zijn tol, niet alleen fysiek maar vooral ook mentaal,” vertelt burgemeester De Potter.

Schepen van sociale zaken Peter Vansintjan vult aan: “We beseffen heel goed dat de werkdruk momenteel immens is. We zoeken continue naar alternatieve oplossingen en zorgen ook voor psychologische ondersteuning. Er worden dagelijks interim krachten ingezet, en ook medewerkers van andere staddiensten zijn bijgesprongen aan bijvoorbeeld het onthaal. We moeten hierbij ook steeds rekening houden met het garanderen van continuïteit en het kunnen begeleiden van extra personeel. Het is een dagdagelijkse afweging.” Vandaag werd ook beslist om extra zorg- en logistieke ondersteuning in te zetten van Defensie, die net zoals in het voorjaar mensen en middelen inzet om woonzorgcentra en ziekenhuizen in hele land op het terrein te steunen.

“Heel veel mensen zetten alles op alles om de situatie onder controle te krijgen en iedereen doorheen deze moeilijke periode te loodsen. Er is permanent overleg tussen mezelf, schepenen, directie, artsen en hoofdverpleegkundigen. We worden ook geadviseerd door de ziekenhuishygiënist en door het agentschap Zorg en Gezondheid, en ook daar krijgen we de bevestiging dat we echt doen wat nodig is,” besluit burgemeester De Potter. “Allemaal samen staan we sterk en zullen we het virus onder controle krijgen!”

 

X