Geraardsbergen zet volop in op kinderrechten


Geraardsbergen. In 2016 behaalde Geraardsbergen de titel “Kindvriendelijke stad”. Dat label wordt toegekend aan steden en gemeenten die hun beleid zo kindvriendelijk mogelijk maken. Het respecteren van kinder- en jongerenrechten staat daarbij centraal. In 2022 draagt Geraardsbergen het label 6 jaar en kan het een verlenging aanvragen. 2021 wordt eerst nog een jaar vol activiteiten met elke maand een ander kinderrecht in de kijker.

Alle kinderen en jongeren verdienen dezelfde kansen om te kunnen opgroeien tot een volwassene die sterk in zijn/haar schoenen staat. Bij het uitschrijven van haar beleid houdt het lokaal bestuur van Geraardsbergen daarom rekening met 12 verschillende kinderrechten uit het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Huis van het Kind en de jeugddienst waken er samen over dat deze lijn bewaakt wordt en dat de juiste acties ondernomen worden.

Net zoals dit jaar zet Huis van het Kind ook in 2021 elke maand een kinderrecht in de kijker:

 • Januari: recht op vrijheid
 • Februari: recht op een eigen mening
 • Maart: recht op gezonde voeding en een goede gezondheid
 • April: recht op spelen
 • Mei: recht op bescherming tegen geweld
 • Juni: recht op speciale bescherming voor vluchtelingenkinderen
 • Juli en augustus: recht op een plek om zich thuis te voelen
 • September: recht op onderwijs
 • Oktober: recht om beschermd te worden tegen kinderarbeid
 • November: recht op een eigen naam en nationaliteit
 • December: recht om beschermd te worden tegen oorlog

Overkoepelend wordt gewerkt rond het recht op speciale verzorging en bescherming van kinderen met een beperking. “Ook het komende jaar worden verschillende acties op poten gezet om het kinderrecht van de maand bekender te maken en te doen respecteren. Dat kan gaan om een wedstrijd maar evengoed een activiteit die kinderen/jongeren alleen kunnen doen of net met hun ouders”, zegt schepen van o.a. Sociaal Beleid, Gezinsbeleid en Huis van het Kind David Larmuseau.

“Als lokaal bestuur is het onze taak om kinderen en jongeren te beschermen én om naar hen te luisteren. Ze hebben een volwaardige stem en mening in het beleid. Sinds 2016 dragen we dan ook met fierheid de titel van ‘Kindvriendelijke stad’. Een titel die we in 2022 willen verlengen want onze taak zit er helemaal nog niet op. Alles wat we doen voor onze kinderen en jongeren komt namelijk ook iedere volwassene ten goede”, zegt schepen van jeugd Fernand Van Trimpont