Lut De Block: Goedemorgen

Scharreleieren en Bubbelbabbels: Anekdotes, herinneringen, hilarische toestanden, naar waarheid, uit mijn leven.

Goeiemorgen,

Had een tekst klaar, was af, maar blijkbaar is die de mist ingegaan. Nieuwe poging met verkorte versie. Verrast door de foto? Wat zeg je? Zit ik in een klooster? Waarom zou ik, heb hier rust genoeg. Begin ik een novene? Doe dat zelf hè. Ik heb gisteren nog eens nagedacht over ziektes en remedies. In vroegere tijden, nog niet zo lang geleden, richtten de mensen zich tot de hogere machten. Toen dokters, kwakzalver, heksen en kruidenmengers geen soelaas brachten riep men de hulp in van beschermheiligen. Je had een zeer ruime keuze, voor alles en nog wat. Zelfs opdat de kippen geen windeieren zouden leggen..

Op de foto, de topper, Sint-Jozef, goed voor werkelijk alles, hij stond dicht bij de bron.

st Roucus Oosterzele

Sint-Rochus, de pestheilige, mij goed bekend. In Oosterzele had je de Rochusommegang, een marteling. Te voet, met moeder, tante en zus langs alle kapelletjes. Toch niet zo erg, zeg je? Niet erg? Als het kermis is, veel jonge gasten op straat en als pre-puber devoot langslopen? Enfin, ik moest niet meer mee.

Wie ik jullie nog kan aanbevelen, gezien de toestand? Godelieve van Gistel, tegen lastige schoonmoeders. Misschien nu niet van toepassing. Sinte Kommere, de vrouw met de baard en in tabbaard maar thuis de broek aan, om verlost te worden van een slechte echtgenoot (in de kerk van Velzeke). Voor mij telaat ontdekt. Wivine van Brabant, de enige heilige tegen slecht humeur Gummarus van Lier, tegen boze vrouwen, wat een idee!

Genoeg voor vandaag, les godsdienst en geschiedenis ten einde. Oh ja, nog 1 ding, verbijsterd las ik dat Sint -Gangulphus, de patroonheilige van Oosterzele zeer bekwaam is in zijn tussenkomst bij echtbreuk en huwelijkse problemen. Wist het niet, hij had me nochtans kunnen helpen, ik heb genoeg in zijn ogen zitten kijken!

Tot volgend weekend!, met meer wereldse zaken

Lut

X