Expo ‘Kaatjes Kabinet’ in het nieuwe cultuurhuis Merelbeke

een overzichtsexpo van het werk van illustrator Kaatje Vermeire

Kaatje Vermeire in Cultuurhuis Merelbeke

De overzichtstentoonstelling ‘Kaatjes Kabinet’ is de eerste in het gloednieuwe Cultuurhuis Merelbeke. Kaatje Vermeire, heeft haar roots in Merelbeke en verwierf internationale faam sinds het begin van haar carrière in 2008. Vandaag (13 jaar, 13 boeken, 20 vertalingen en enkele belangrijke prijzen — o.a. White Raven Award, Boekenpluim en Boekenpauw – verder) worden in de unieke expo meer dan 100 tekeningen, schetsen en ontwerpen getoond.
Cultuurhuis Merelbeke is een open huis waar een groot en divers publiek zich thuis voelt. Het doelpubliek van de expo van Kaatje Vermeire is breed: jong en oud, mensen die interesse hebben in boeken, cultuur met kleine én grote C of de toevallige passant.

Luc Van Huffel, schepen van cultuur: “In het expo-aanbod van het Cultuurhuis Merelbeke willen we met regulariteit rond een illustrator werken. Als eerste illustrator kozen we voor Kaatje Vermeire, omdat zij Merelbeekse roots heeft en hier tot voor kort ook woonde. Er is een sterke band met Merelbeke en met het Cultuurhuis Merelbeke: Kaatje Vermeire geeft ateliers beeld aan het Cultuurhuis Merelbeke en werkte ook samen met het Scheldeoffensief, het huis-theatergezelschap van het Cultuurhuis Merelbeke dat werkt met mensen met een beperking.”

De expo is een wereld op zich: de wereld waarin de illustrator haar geheimen prijsgeeft. Je ziet er hoe ze te werk gaat, komt meer te weten over haar drijfveren, haar opvattingen en de verschillende technieken die ze hanteert.
Als bezoeker heb je het voorrecht even helemaal binnen te treden in die wonderlijke reis die een idee doet uitgroeien tot een boek. Kaatjes Kabinet is een universum vol spanning en laagjes, waarin de illustrator met zorgvuldig gekozen voorwerpen, figuren en materialen betekenis geeft aan een verhaal.
Meer dan alleen een expo om te kijken wordt deze overzichtentoonstelling ook echt een doe-expo. Er zijn creatieve (coronaproof) opdrachten voor kinderen én al wie jong van geest is: voor creatievelingen, dromers en durvers.
In primeur worden de illustraties voor het nieuwe boek van Kaatje Vermeire voorgesteld. ‘Witje’, i.s.m. auteur Paul de Moor, verschijnt in maart 2021 in de boekhandel.

Omkadering
De bibliotheek van Merelbeke speelt met haar aanbod in op de overzichtstentoonstelling.
Bij de herneming van de expo in het najaar, die samenvalt met de offici ële opening van het Cultuurhuis, waagt het Cultuurhuis Merelbeke een tweede poging om de geplande omkaderende activiteiten te laten doorgaan: de boekvoorstelling ‘Witje’ i.s.m. Paul de Moor, rondleidingen met uitleg door Kaatje Vermeire, illustratie-ateliers en Kamishibai-ateliers.

Praktische info:
De expo gaat door van 6/2 t.e.m. 4/4/2021; en dan opnieuw in het najaar, van 18/9 t.e.m. 24/10/2021.
De expo is open op woensdag, zaterdag en zondag, telkens van 14u tot 17u.
De expo is gratis toegankelijk, maar er wordt verplicht gereserveerd via de website www.cultuurhuis.merelbeke.be.