ingezonden foto claus

Gijzenzele, zoals je het nog nooit zag

Goed bewaard landelijk karakter

Andy Caus maakte een luchtbeeld van het pittoreske Gijzenzele. Zo’n unieke foto mogen we u niet onthouden. Een parel. Ronduit schitterend, dat sneeuwlandschap. De Sint — Bavokerk torent er boven uit. De fundering van de kerk dateert vermoedelijk uit de 10 de eeuw, het gotisch koor in Balegemse steen stamt uit de 15 de eeuw. (R17, foto Andy Caus).
Het dorp, dat volgens geschiedschrijvers eerst vermeld werd als Gisingasule (864), Gisingsali (verblijfplaats van Gising), heeft na de fusie met Oosterzele, Scheldewindeke, Balegem, Moortsele en Landskouter, nog altijd zijn eigenheid behouden. De bevolking (zo’n 1.000 inwoners) is fier op ‘Gijzel’. Gijzenzele staat voor een prachtige streek (de toegangspoort tot de Vlaamse Ardennen), wandelplezier, veel moois. Aantrekkelijke landschappen, rustige wegen, paadjes, weggetjes, een groene parel, een goed bewaard landelijk karakter. Een heerlijke plaats om te onthaasten. Het vredig dorp gaat eind augustus compleet uit de bol. Wie ooit ‘Gijzel kirmesse’ meemaakte komt er elk jaar terug. Het is uniek dat zo’n 150 Gijzenzelenaars hun schouders zetten onder de organisatie van de ‘Kirmesse’. Dat men in Gijzenzele vier dagen kan feesten zonder daar een financi ële kater aan over te houden, heeft men uitsluitend te danken aan het platform van Gijzenzeelse verenigingen. Gijzel Kirmesse, men bidt dat de editie 2021 mag doorgaan, een bruisende cocktail met veel muziek, sport, pittige optredens, evenementen, volkse sfeer, veel eten, drinken en bakken ambiance. ‘Gijzel’ boven. En dan kunnen we er nog bijschrijven dat Gijzel Kirmesse gratis is voor de bezoekers. Een plek waar simpel geluk primeert, waar hard gelachen en gezwansd wordt, waar gezinnen, kennissen, vrienden…samenkomen.
Waar ‘Gijzel’ in excelleert. Elk jaar blijft men de Slag om Gijzenzele herdenken. Het begin van WO II ligt 80 jaar achter ons, de strijd om de herinnering eraan, of de lessen die we er al dan niet uit kunnen trekken, is in Gijzenzele nog niet voorbij. Elk jaar opnieuw brengt het Gijzels Genootschap van de Kerkuil, geruggensteund door het gemeentebestuur, hulde aan de piepjonge soldaten die in Gijzenzele sneuvelden. In Gijzenzele blijft men aandacht vragen voor de Tweede Wereldoorlog. De gebeurtenissen op 19, 20, 21 mei 1940 blijven in het collectieve geheugen hangen.
Het Gijzels Genootschap van de Kerkuil stippelde ook een wandelroute uit. De ‘Halve Maanroute’ is uitstekend bewegwijzerd en slingert langs autoluwe wegen. De acht plaatselijke bunkers blijven stille getuigen, het ‘Gijzelveld’ vormde in mei 1940 het strijdtoneel van het 6 de Linieregiment. De ongeveer 8,5 km lange wandeltocht leidt je door het slagveld van Gijzenzele. Het Gijzels Genootschap realiseerde ook een oorlogsmuseum in het Gemeenschapscentrum De Mannekesschool, Schoolstraat in Gijzenzele.
‘Gijzel’ is niet alleen mooi om zien, het heeft al een paar jaar het betere bier: ‘t Gijzelaarke. Het smaakt ontzettend lekker. De broers Yannick en Robin De Pelsmacker van de Gijzelse Microbrouwerij waagden zich in 2017 aan een onderneming, ze stapten de ‘bierwereld’ in met een open geest. Intussen hielden ze al het Gijzelaarke Blond, Tripel en Dubbel’ boven de doopvont. Ze hebben hun droom kunnen waarmaken. Nuchter, helder, stevig met de voeten op de ‘Gijzel’ grond. Met de Vierhoekhoeve (actieve boerderij, boerderijklassen, hoeveterras, hoeve-ijs, rondwandeling op de boerderij,…) heeft   Gijzenzele een toeristische troef. Sinds september 2018 kan je op maandagvoormiddag terecht op het marktje van Gijzenzele.     Reporter 17
X