Vaccinatiecentrum Zottegem: na dry-run echte vaccinatie vanaf maandag 22 februari

Na weken van voorbereiding staat zowel het medisch als het niet-medisch personeel klaar in de startblokken om de deuren van het Vaccinatiecentrum Zottegem binnen de eerstelijnszone Panacea te openen. Vooraleer de inwoners van Brakel, Oosterzele en Zottegem zelf in de fuifzaal op de site Bevegemse Vijvers te kunnen ontvangen voor vaccinatie, staat er echter eerst op donderdag 18 februari om 18 uur een dry-run met een 40-tal figuranten op de planning. Deze zgn. dry-run houdt in dat het hele proces dan zal geoefend worden aan de hand van een scenario (maar dus zonder het effectief toedienen van het vaccin) met als doel alle medewerkers ervaring te laten opdoen in een ‘echte’ omgeving en alle scrips te doorlopen. Daarbij zullen de vrijwilligers de rol opnemen van mensen die naar het centrum komen om zich te laten vaccineren. De ene moet de rol spelen van iemand die zich aanmeldt zonder uitnodigingsbriefbrief, de andere van iemand met een bijzondere vraag, enz. Uiteraard zijn er ook figuranten bij wie zich geen ‘probleem’ stelt. Het uiteindelijk streefdoel is 1 vaccinatie per 3 minuten, dus 20 per uur per lijn. Er zal geoefend worden met twee vaccinatielijnen.

LEVERING EN EERSTE TOEDIENING

Als alles volgens plan verloopt, zullen er voor gebruik in het Vaccinatiecentrum Zottegem tegen uiterlijk komende vrijdag 19 februari 300 vaccins geleverd worden. Daarna, in de week van 1 maart (precieze datum nog niet gekend), volgt er nog een tweede levering van 200 vaccins. Tot nu toe werd dus bevestiging gekregen van de levering van 500 vaccins, allemaal van het type Astra Zeneca, voor het Vaccinatiecentrum Zottegem. Dit zijn vooralsnog geen grote hoeveelheden, maar het laat wel toe om toch al te starten met de echte vaccinatiecampagne.

Volgens de vooropgestelde planning zullen zowel op maandag 22 februari vanaf 16 uur als op woensdag 24 februari vanaf 16 uur telkens 150 mensen hun vaccin ingespoten krijgen. Er wordt begonnen met de medewerkers van het vaccinatiecentrum (in zoverre ze nog niet gevaccineerd zijn) en met de prioritaire zorgberoepen (tot zolang de vaccinvoorraad strekt). De verdere planning zal dan opgemaakt worden naarmate er zicht is op de juiste datum van de tweede levering en van de daaropvolgende nodige leveringen van vaccins..