“Geef lokale kunstenaars de kans om hun coronacollectie tentoon te stellen” – sp.a Zottegem

“De coronacrisis zorgde ervoor dat heel wat kunstenaars hun energie en creativiteit kwijt konden in kunst.  Gezien deze toffe kunstwerken vaak ‘verborgen’ blijven voor de buitenwereld, stellen we voor aan de stad om coronaproof tentoonstellingsruimte op te zetten in een aantal ontmoetingscentra zodat lokale kunstenaars die kunst ook kunnen tonen aan het publiek,” dat zegt Kurt De Loor, Vlaams Volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid voor sp.a. “Het is win-win: lokale kunstenaars kunnen hun collectie tonen en kunstliefhebbers of kunstliefhebbers-in-spe kunnen coronaproof van cultuur genieten.”

 

Kurt De Loor: “Veel lokale kunstenaars hebben zich tijdens de coronalockdown helemaal op de kunst gestort. Enige nadeel: er zijn weinig mogelijkheden om hun schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken ook aan het publiek te tonen. Daarom willen we dat de stad een aantal ontmoetingscentra tijdelijk omvormt tot tentoonstellingsruimte waar je coronaproof het   werk van lokale kunstenaars kan ontdekken. Het is win-win: lokale kunstenaars kunnen zo hun creatieviteit en collectie tonen en kunstliefhebbers kunnen coronaproof van een kunstzinnig uitje genieten.”

 

“De ontmoetingscentra staan vandaag toch gewoon leeg,” zegt Kurt De Loor. “Bovendien weegt de coronacrisis heel hard op het mentaal welzijn van mensen. Een bezoekje aan een museum of een tentoonstelling kan de zinnen verzetten en misschien krijgen mensen zo zelf wel goesting om creatief aan de slag te gaan en hun talent te ontwikkelen. Er is alvast inspiratie genoeg te vinden bij onze lokale kunstenaars.”

 

sp.a Zottegem legt het voorstel om tijdelijke tentoonstellingsruimte open te stellen alvast voor op de gemeenteraad. “We hopen dat het stadsbestuur ook de meerwaarde inziet. De culturele sector heeft het zwaar te verduren. Dit zou een opsteker zijn voor lokale kunstenaars en kunstliefhebbers. Een stadsbestuur met een hart voor cultuur ondersteunt haar kunstenaars en de cultuursector, zeker in deze moeilijke coronatijden.”