Een spraakmakend kunstwerk op de rotonde op kruispunt Zonnebloemstraat


Geraardsbergen. St éphan Bourlau (Het Alternatief) lanceert het voorstel om een kunstwerk op de rotonde op het kruispunt van de Zonnebloem-, de Weverij- en de Volderstraat te plaatsen. ‘Persoonlijk denk ik dat een spraakmakend kunstwerk onze stad een toeristische meerwaarde zou geven, op voorwaarde dat er naar de karakteristieke trekpleisters en bezienswaardigheden van Geraardsbergen zou worden verwezen’, geeft St éphan Bourlau nog mee.

‘Rotondekunst’ werd in onze contreien ingevoerd toen heel wat kruispunten vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw naar Frans voorbeeld van een rotonde werden voorzien. Heel wat rotondes oogden kaal en desolaat. Waarom er dan geen kunstwerk op plaatsen? Een aantal van die kunstwerken raakte in opspraak. Het 4,5 ton wegende wielermonument op de rotonde in het centrum van Brakel weekten heel wat commentaren los. Na 15 jaar werd het monument recent verhuisd. Intussen krijgt de constructie een plaats in een weide langs de Parikeberg.

Ook het beruchte monument op de N60 heeft al voor de nodige commotie gezorgd. Het beeld verwijst naar de witte waternimf die stad Oudenaarde voorstelt, ontwakend uit de Schelde. Heel wat creatieve geesten zagen er een fallus in.

Toeristische meerwaarde
St éphan Bourlau (het Alternatief) lanceert het voorstel om op de rotonde op het kruispunt van de Zonnebloem-, de Weverij- en de Volderstraat een kunstwerk te plaatsen. ‘De rotonde ligt er bij momenten heel troosteloos, desolaat en onverzorgd bij. We kunnen daar toch een creatieve invulling aangeven’, geeft de voorman van het Alternatief mee. ‘Het zou onze stad een toeristische meerwaarde geven mochten wij op deze rotonde met een spraakmakend kunstwerk verwijzen naar de karakteristieke trekpleisters en bezienswaardigheden van Geraardsbergen.’

Geraardsbergen is gekend om zijn drie m’s (Manneken-Pis, de Muur en de mattentaarten). Ze vormen een trekpleister voor heel wat wielertoeristen en -fans. ‘Voor vele wielertoeristen is de Zonnebloemstraat de poort naar de mythische Muur. Het zal niemand verbazen dat mijn voorkeur uitgaat naar een monument, sculptuur of kunstwerk dat verwijst naar de legendarische wielergebeurtenissen die onze stad ooit kenden én nog steeds kent’, motiveert St éphan Bourlau.

Meerjarenplan
Met de opening van het vernieuwde Abdijpark en het Kenniscentrum zal de rotonde meer dan ooit dienstdoen. ‘Waarom zou de stad Geraardsbergen dan geen visuele meerwaarde kunnen geven, de Oudenbergstad waardig?’ vraagt de ex-wielrenner zich luidop af. ‘Onze stad telt een aantal creatieve kunstenaars met naam. Ik ben er zeker van dat zij aan het begrip ‘rotondekunst een nieuwe invulling kunnen geven, op maat van Geraardsbergen gesneden.’

Volgens de voorman van het Alternatief is er in het Meerjarenplan onder de rubriek Groene Ruimte ‘Perken & Park’ een budget voorzien dat daarvoor kan worden aangesproken. Bourlau legde intussen het voorstel aan het stadsbestuur voor. Het is wachten op een reactie.

Julien Borremans