Eerste vaccins toegediend in Wetteren en Wachtebeke

Thuisverpleegkundige Vanessa Van Hecke kreeg eerst prik in vaccinatiecentra Wetteren

vaccinatiecentrum Wetteren

Dominiek D’haene en Vanessa Van Hecke zijn de eerste gevaccineerden in de vaccinatiecentra in Wachtebeke en Wetteren.
Op dinsdag 23 februari 2021 om 12.30 uur zijn in de vaccinatiecentra van Wetteren en Wachtebeke de eerste vaccins toegediend.

thuisverpleegkundige Vanessa Van Hecke

In Wetteren ging de offici ële eerste prik in het vaccinatiecentrum naar thuisverpleegkundige Vanessa Van Hecke. In Wachtebeke was Dominiek D’haene van de dienst 112 als eerste aan de beurt. ‘Je voelt er niets van’, stelde Dominiek de pers gerust tijdens de prik. Als zorgverlener keek hij heel hard uit naar dit moment. ‘Dit is een eerste stap om onze activiteit weer op een normale manier te hernemen en ik roep iedereen op om zich te laten vaccineren’, zei Dominiek na afloop.
Kort na de middag kwam ook Vanessa Van Hecke de allereerste prik halen. Zij mocht langsgaan in het vaccinatiecentrum van Wetteren. Deze Wetterse thuisverpleegster werkt al heel wat jaren in regio Lochristi. Ze combineert deze job met een zorgfunctie in een ziekenhuis in het Gentse.

Ook Vanessa hield een pleidooi voor het vaccin. ‘Supercontent dat ik mocht komen. Binnenkort hoop ik al mijn vaste klanten van de thuiszorg weer eens goed te kunnen vastpakken. Iemand verzorgen die je ondertussen al zo goed kent en tegelijk zoveel mogelijk afstand houden, dat blijft moeilijk. Menselijke warmte, letterlijk en figuurlijk, daarom alleen al moeten zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren!’

Dominiek D’haene

De tweede prik staat voor beiden midden mei gepland.
Eerstelijnsprofessionals zijn aan de beurt
Vanessa en Dominiek maken deel uit van de 880 eerstelijnsprofessionals die vorige week door ELZ Scheldekracht vzw zijn uitgenodigd.

Zij zijn uitgenodigd per e-mail en per sms. Vlaanderen gaf aan deze snelle manier van oproepen de voorkeur omdat de eerste vaccinatiemomenten heel kort na het versturen van de uitnodigingen lagen.
Bovendien start de campagne met het AstraZeneca-vaccin. Dit wordt nog niet toegediend aan mensen ouder dan 55 jaar omdat er nog studies lopen. De combinatie van beide factoren zorgde ervoor dat nu ook een klein aantal mensen is uitgenodigd die niet in de zorg werken. Ook al krijgen zij nu vroeger dan verwacht hun uitnodiging, zij zijn zeker welkom om hun vaccin te komen halen. Elke gevaccineerde telt op weg naar de groepsimmuniteit.
Over 12 weken staat hun tweede afspraak gepland. Dat is de normale tussentijd voor de twee dosissen van het vaccin van AstraZeneca. Bij de andere vaccins gelden andere tussenperiodes.

De eerste vaccinatiedagen
Na deze offici ële eerste prik startten beide centra meteen met vaccineren. In Wetteren en Wachtebeke zijn nu twee bemande vaccinatielijnen actief gedurende drie namiddagen. In zo’n lijn kan per drie minuten iemand een vaccin krijgen. De eerste dag zijn 100 mensen ingepland, de volgende dagen telkens 200. Wanneer mensen niet komen opdagen, kunnen de vaccinatiecentra zelf een ‘snel oproepbare lijst’ benutten om extra personen op te roepen. Zo zorgen ze ervoor dat er zeker geen vaccins verloren gaan.
Er worden verschillende types personeel ingezet. De stewards en onthaalmedewerkers zijn opgeleid om met het registratiesysteem te werken. Ze kregen ook vorming om om te gaan met bijzondere situaties, zoals bijvoorbeeld iemand die te laat is voor zijn afspraak, iemand die koorts heeft en dergelijke meer. De eerste dagen staan er zo’n 18 medewerkers klaar in elk vaccinatiecentrum.
Verpleegkundigen en andere zorgprofessionals voeren de medische controle uit. De vaccinatoren zijn verpleegkundigen, artsen en vroedvrouwen opgeleid vóór 2018. Een toezichthoudende arts begeleidt het hele proces.
Wie zich laat vaccineren rekent best op 45 minuten voor het volledige proces, dat verloopt in 4 stappen. Bij het binnenkomen neemt een steward de koorts. Daarna controleert een onthaalmedewerker de identiteit en afspraak. Als tweede stap volgt de medische controle. Daar krijgt de bezoeker informatie over het vaccin, de eventuele bijwerkingen en moet hij of zij enkele medische vragen beantwoorden. Als blijkt dat er geen medische bezwaren zijn, wordt de persoon in kwestie gevaccineerd. Tot slot moet de bezoeker nog een kwartiertje wachten.