Pastorietuin Moortsele wordt kader van fee ëriek ‘Call for Eden’

GC De Kluize toont veerkracht

Corona maakt ook het GC De Kluize erg moeilijk. Tot voor maart 2020 bruiste de Oosterzeelse cultuurtempel van het leven. Humor, cabaret, muziek, theater, film,…Niets dan vrolijkheid, beklijvende voorstellingen,…Maar toen kwam het virus. Een gigantisch onheil dreef ook richting De Kluize. Corona kwam opzetten, pakte uit met een vernietigende tocht over de aardbol, de samenleving ging op slot. Boeken dicht. De hele culturele sector werd naar de bank verwezen. Maar het ronduit schitterend Kluize team toont meermaals zijn veerkracht. Na de vele opofferingen wil GC De Kluize zo snel mogelijk ‘de bevrijding’ vieren. Nu er gestaag prikjes worden gezet, kunnen we beginnen dromen van een terugkeer naar het ‘Normale Leven’. Na   de spuitjes gaat het Kluize-team er echt weer invliegen. Zelfs in barre cultuurtijden schijnt er licht door de spreekwoordelijke barst in de muur. Tijdens het weekend van 24 en 25 april wordt de pittoreske pastorietuin bij het Moortseelse Erfgoedhuis het kader van het minstens even fee ërieke ‘Call for Eden’.‘Call for Eden’ ontsproot aan het brein van Jana Roos. De levende silhouetten smelten samen met live muziek en leiden je rond in de natuur om en rond Het Erfgoedhuis. Uiteraard wordt het coronaproof en bubbelgewijs georganiseerd.   (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle, GC De Kluize).

Photography by Cath Hermans

‘Call for Eden’ is een belevenis waar visuele kunst, muziek en dans samen komen. Een tot de verbeelding sprekende wereld waar de silhouetten van Jana Roos tot leven komen op een fee ërieke locatie, de tuin van Erfgoedhuis Moortsele. Elk vrouwelijk personage floreert letterlijk en figuurlijk in het design dat geïnspireerd werd door het bloemenrijk en neemt het voorbijgaande publiek mee in haar eigen wereld: iemand zingt opera, speelt viool, dwarsfluit, piano, danst,…heel puur, zonder versterking. ‘Call for Eden’ staat voor een sprookjesachtige wandeling met 9 ontmoetingen die – zeker weten — heel lang zal nazinderen.

Het wordt uitkijken naar de performances van Nele Paelinck, Katrien Verfaillie, No émie Schellens, Briana Ashley Stuart, Segvi Bloks, Elisabeth De Loore, Mareille Labohm, Caroline Peeters, Ga ëlle Baekelandt.

Jana Roos, concept & costume designer

 Even voorstellen. Jana Roos (1994) is een jonge Gentse Concept & Costume designer. Ze volgt haar passie en engageert zich al enkele jaren binnen de artistieke en culturele wereld. Haar intentie als artieste is de toeschouwer even te laten ontspannen aan de realiteit en ze mee te nemen naar een nieuwe, ‘tot de verbeelding — sprekende wereld’. Een wereld die geen grenzen kent en waar je eigen fantasie visueel geprikkeld wordt. Als artieste illustreert Jana en cre ëert ze haar eigen expressieve modecollecties met showcases in onder andere landen in Afrika. Het verhalend theater speelt een belangrijke rol in haar werk. Ze ontwierp kostuums en scenografie voor verschillende gezelschappen: 4Hoog, TG Vagevuur, Aardvork, House of Mysteries, Branding, One Eyed Jack. Meer weten?   Info: GC De Kluize, 09 / 363 83 30, www.gcdekluize.be.         Reporter 17