Zottegemnaar richt platenmaatschappij op in opvallende niche

Hij is ICT’er, maar Zottegemnaar Tim Geyssens (37) zal voortaan ook bekendstaan als de man die de eerste Belgische filmmuziek platenmaatschappij heeft opgericht. Met Pool Needle richt hij zich uitsluitend op Belgische componisten in combinatie met uniek artwork van landgenoten.

Belgische filmmuziek verdient beter

“Ik ben al jarenlang fanatiek verzamelaar van filmmuziek op vinyl”, aldus Tim over de niche waar hij zich met Pool Needle op heeft gestort. “Wat buitenlandse films betreft, en dan vooral Amerikaanse, is er een groot aanbod soundtracks en scores (muziek specifiek gemaakt voor een film, red.), maar wat Belgische filmmuziek betreft quasi niet. Nochtans zijn er heel wat Belgische componisten die zeer mooie muziek maken. Sommige krijgen her en der wel een fysieke release, maar ze verdienen beter vind ik. (lacht)”

Hebbedingen

Onbezonnen is Tims idee niet. Bij filmfans vinden platen met soundtracks vlot afzet en bovendien is de vinylmarkt nu al jaren aan een revival bezig. “Zeker wat soundtracks betreft zijn platen opnieuw echte hebbedingen geworden”, bevestigt Tim. “Dat komt onder andere door het artwork dat daarbij op de platenhoezen wordt gebruikt. Er wordt daarbij vaak beroep gedaan op kunstenaars en hun werk zorgt voor een grote meerwaarde.”

Eerste Belgische zombiefilm

Hoewel nog maar past opgestart wist Tim al enkele opvallende films ‘binnen te halen’ waarmee hij Pool Needle in de markt heeft kunnen zetten. “Callboys bijvoorbeeld”, aldus Tim. “En dichter bij huis vond ik een akkoord met Kobe Van Steenberghe (afkomstig van Herzele, red.) van A Team Productions. Hij maakte al tal van films met Adil El Arbi en Bilall Fallah en heeft in 2019 ook de eerste Belgische zombiefilm geproduced: Yummy. Ik ben heel blij dat we ook van die film de score van Nico Renson mogen uitbrengen. De combo met uniek artwork door Caroline Vermeir (Studio Caro) en de liner notes door Robin Broos (auteur van het recent verschenen boek the original soundtrack) maken het totaalpakket helemaal af.

Dunk! Pressing

Naast de rechten op de muziek heb je voor een soundtrack natuurlijk ook een fysieke plaat nodig en iemand die er de muziek kan opzetten. Hiervoor doet Pool Needle beroep op Wout Lievens van Dunk! Pressing in Zottegem. Bekend van het gelijknamige festival natuurlijk, maar Dunk is ook al 10 jaar een muzieklabel dat al iets meer dan een jaar kan beschikken over een eigen platenpers. “Dat was een goede investering want door corona is ons festival vorig jaar niet kunnen doorgaan”, zegt Wout.

“Half maart weten we of dat dit jaar wel het geval zal zijn. We hebben momenteel nog geen tickets verkocht zodat we niet met dezelfde rompslomp als vorig jaar geconfronteerd worden toen we alle reeds bestelde tickets dienden terug te betalen. Gelukkig gingen veel festivalgangers in op ons aanbod om een deel van het bedrag of zelfs het ganse bedrag aan ons te laten en hebben we break even kunnen draaien. Dankzij onze platenpers en onze opnamestudio met mogelijkheid tot overnachting hebben we kunnen overleven. Klanten als Pool Needle zijn ideaal voor ons. Ze vragen geen al te grote oplages waardoor we snel kunnen leveren.”

De limited edition Yummy LP is te bestellen vanaf 1 maart op https://poolneedle.be/