heemkring land van rode

Françoise Verhoosele duikt in verleden van familie Rodriguez d’Evora y Vega

Voorstelling boek op 18 september 2021

De familie Rodriguez d’Evora y Vega speelde vanaf de 16 de eeuw tot en met de 19 de eeuw een belangrijke rol in de geschiedenis van dorpen in het Land van Rode. Auteur Françoise Verhoosele nam een diepe duik in het ronduit bewogen en rijk gevuld leven van de familie Rodriguez d’Evora y Vega. In haar boek ‘De kroniek van de familie Rodriguez d’Evora y Vega ‘ fileert ze op inzichtelijke wijze een stuk geschiedenis en de tijdsgeest in het Land van Rode. Eigenlijk weten we nog altijd bijna niets over deze familie. Daar brengt het boek van Françoise Verhoosele eindelijk verandering in. De laatste Rodriguez d’Evora y Vega overleed in 1920.
We kunnen je het boek ‘De kroniek van de familie Rodriguez d’ Evora y Vega’ van Françoise Verhoosele warm aanbevelen. Het was voor de familie Rodriguez, toen ze in de 16 de eeuw vanuit Spanje via Portugal naar Vlaanderen kwam, vanzelfsprekend niet altijd rozengeur en maneschijn. Maar de Rodriguezen waren doorzetters en met een niet aflatende vastberadenheid bouwden ze aan de toekomst van dorpen in onze regio. Het boek toont ook hoe vooruitstrevend de baronnen, markiezen waren en aan de basis lagen van heel wat verwezenlijkheden. Veel realisaties, gebeurtenissen van de familie Rodriguez d’Evora y Vega zijn ongekend. Het boek is doorspekt van weetjes, bijzondere verhalen. Ze legt de focus op een aantal speerpunten die voor het Land van Rode belangrijk waren. De auteur (de gedreven secretaris van het Heemkundig Genootschap Land van Rode) hoopt dat jullie ook warm worden van deze kroniek. Wie de geschiedenis van deze baronnen, markiezen beter wil leren kennen moet dit onderhoudend werk van Françoise Verhoosele lezen. Het boek behandelt een merkwaardige periode, interessante feiten uit het verleden van het Land van Rode met nog niet vertoond beeldmateriaal. Haar boek is ook een ode aan de toenmalige burgemeesters.

Expo

foto kaft het Heemkundig Genootschap Land van Rode

Het boek telt 207 bladzijden. Het is geïllustreerd met prachtige foto’s, historische gebeurtenissen, wapenfeiten,…gelinkt aan de dorpen van het Land van Rode.   De prijs bedraagt 34 euro. Te betalen op rekening nr. BE 47 9733 7889 6380 op naam van Land van Rode Publicatie.   Het boek is af te halen bij de secretaris Hundelgemsesteenweg 101 A 301 te 9820 Merelbeke. Het is ook te betalen en  af te halen in Bib Scheldewindeke, Stationsstraat, 13. Wie het boek laat opsturen betaalt in Belgi ë 6,50 euro, naar buurlanden 17,50 euro, en naar de rest van de Europese Unie 33,50 euro. Prijs die je toevoegt aan de prijs van het boek.
De offici ële voorstelling van het boek, enkel voor de genodigden, waarop ook vertegenwoordigers van de adellijke families aanwezig zullen zijn, was aanvankelijk gepland op 24 april 2021 maar is wegens corona verplaatst naar 18 september 2021 in de kerk van Moortsele. Het boek is ook af te halen op die dag in het GC Andr é De Ganck, Erfgoedhuis Moortsele. Tegelijk kunnen de genodigden kennismaken met de tentoonstelling over de familie Rodriguez d’Evora y Vega, met nieuw materiaal.
Naar aanleiding van Open Monumentendag kan je ook op zondag 12 september 2021 terecht in de Sint — Amanduskerk Moortsele voor de unieke tentoonstelling over de familie Rodriguez d’Evora y Vega. De toegang is gratis. De openingsuren worden later meegedeeld. Info: Françoise Verhoosele, landvanrode@skynet.be, 09 / 362 69 95.     Reporter 17