Protest klinkt steeds luider bij Boerenforum

Actie langs Oosterzelesteenweg in Gijzenzele

De maat is vol voor het Boerenforum dat precies op de ‘Internationale dag van de Boerenstrijd’ actie voerde voor het behoud van voldoende vruchtbare landbouwgrond. De slogans ‘Grond voor voedsel’ en ‘Beton kunnen we niet eten’, spreken boekdelen. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)

Het Boerenforum koos Gijzenzele als locatie omdat langs de Oosterzelesteenweg voor   de aanpassing van de N42 gronden dreigen verloren te gaan. Het Boerenforum: ‘Het is hoog tijd om in te grijpen, binnenkort is er geen grond voor voedsel meer. Landbouwgrond is schaars en wordt peperduur. De gronden worden ingepalmd door de agro-industrie, verdwijnt onder beton of valt ten prooi aan speculatie, ‘verpaarding’, tuinen’, klinkt het waarschuwend bij het Boerenforum.

‘Er verdwijnt dagelijks 7 ha open ruimte, een ruim deel is landbouwgrond. Het probleem is al lang gekend, in kaart gebracht, hoog tijd dat de politiek ingrijpt. Meer dan 15 % van de landbouwgrond wordt vandaag oneigenlijk gebruikt voor priv é tuinen en hobbypaarden. De prijzen voor landbouwgrond swingen de pan uit. Voor (jonge) landbouwers is het meer en meer een ‘mission impossible’ om nog grond te kunnen kopen’.   Reporter 17